parowozownia wachlarzowa z warsztatami - Zabytek.pl

parowozownia wachlarzowa z warsztatami

infrastruktura kolejowa 1906 - 1907 Jaworzyna Śląska

Jaworzyna Śląska, Towarowa 4

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Jaworzyna Śląska - miasto

Parowozownia wybudowana w latach 1908 - 1909 w związku z rozbudową węzła kolejowego w Jaworzynie Śląskiej (niem.

Königszelt). Zespół parowozowni tworzą: 19-stanowiskowa lokomotywownia wachlarzowa z warsztatem (1909), elektryczna obrotnica kolejowa (ok. 1920 r.), budynek zapadni kolejowej (1918) oraz olejarnia (1909 r.), dźwig węglowy (1909 r.) oraz piaskownia (1909 r.) a także układ torów o dł. całkowitej 3 km.

Parowozownia pełniła swoją funkcję - tj. miejsca bieżącej eksploatacji taboru - do lat 90-tych XX wieku. W następstwie przekształceń strukturalnych PKP u progu XXI wieku przekazana została - wraz z częścią taboru kolejowego - Miastu i Gminie w Jaworzynie Śląskiej.

W 2004 r. z inicjatywy osób prywatnych powołane zostało Muzeum Przemysłu i Kolejnictwa na Śląsku, które od 2016 r. jako Muzeum Kolejnictwa na Śląsku jest Oddziałem Fundacji Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska, największej w Polsce organizacji pozarządowej zajmującej się aktywną ochroną zabytków kultury technicznej.

Muzeum Kolejnictwa na Śląsku swoją misję realizuje w formule "żywego muzeum techniki", prezentującego historię kolei i kolejnictwa w oparciu o czynne, zabytkowe pojazdy kolejowe oraz obiekty kolejowej infrastruktury technicznej. Na terenie d. parowozowni w Jaworzynie Śląskiej prezentowanych jest ponad 140 jednostek taboru kolejowego - w tym 40 lokomotyw parowych. Do najważniejszych obiektów należy czynny polski parowóz TKt48-18 z 1951 r., czynne wagony osobowe Ci28 i Bi29 z lat 1928-1930 wyprodukowane w latach 1928-1930 we Wrocławiu w wytwórni Linke - Hoffmann - Werke.

W budynku dawnego warsztatu kolejowego zorganizowane zostały ekspozycje stałe Muzeum Kolejnictwa na Śląsku prezentujące historię kolei i techniki kolejowej od XIX wieku do okresu PRL. W częściowo chronologicznym układzie wyodrębniono 7 tematycznych przestrzeni ekspozycyjnych: Naczelnik 1930 (historia kolei w Jaworzynie Śląskiej 1843 - 1945), Naczelnik 1977 (historia kolei w Jaworzynie 1945 - 1990), pracownia ODRA (prezentująca jedyną na Dolnym Śląsku cyfrową maszynę obliczeniową ODRA 1305), Kolejowa Kasa, Kolejowa Medycyna Pracy, drukarnię oraz zabytkową makietę kolejową H0 prezentowaną w nowej aranżacji.

Intencją Muzeum było opowiedzenie historii kolei, jednego z najważniejszych wynalazków w dziejach naszej cywilizacji, w oparciu o lokalny, dobrze udokumentowany kontekst w zrekonstruowanych wnętrzach stanowiących autentyczne i atrakcyjne tło dla głównej narracji.

Zawartość ekspozycji stanowią w dużej mierze nie prezentowane wcześniej artefakty ze zbiorów Muzeum Kolejnictwa na Śląsku i pozostałych oddziałów Fundacji Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska. Dużej liczbie różnorodnych rodzajowo zabytków towarzyszy bogaty materiał ilustracyjny — tekstowy, mapowy oraz ikonograficzny.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Fundacja .

Rodzaj: infrastruktura kolejowa