kościół ewangelicko-augsburski - Zabytek.pl

kościół ewangelicko-augsburski

kościół 1890 r. Jasienica

Jasienica

woj. śląskie, pow. bielski, gm. Jasienica

Przykład budownictwa sakralnego - ewangelickiego.

Historia

Kościół zbudowany w stylu eklektycznym pierwotnie był kaplicą wzniesioną i poświęconą 1891 r. Między 1891 a 1899 rokiem zainstalowano 3 dzwony, a w 1899 r. kościół wyposażono w ołtarz, ambonę i organy, podarowane przez ewangelicki zbór w Opawie. Podczas I wojny światowej dzwony zostały przetopione na broń. W 1921 i 1934 r. kupiono nowe dzwony. W 1934 r. dobudowano aneks przylegający do elewacji tylnej i podwyższono wieżę. W okresie II wojny światowej kościół uległ zniszczeniom; ponownie pozbawiono go dzwonów; zdewastowano organy W 1959 r. obiekt wyremontowano; na wieży zainstalowano 3 nowe dzwony. Kościół został ponownie konsekrowany 6 września 1987 r. Wówczas biskup ks. dr Janusz Narzyński przemianował kaplicę na kościół Zmartwychwstania Pańskiego. W 1991 r. przeprowadzono remont generalny z wymianą części więźby dachowej, wymianą pokrycia dachu, wymianą okien, odnowieniem elewacji i zmianą wystroju wnętrza. Dobudowano również chór boczny. Kościół jest filią parafii Ewangelicko- Augsburskiej w Jaworzu. Cmentarz założony w 1857 roku.

Opis

Zespół kościoła ( kościół z cmentarzem) położony w północnej części wsi, bezpośrednio przy drodze ekspresowej S-1, na terenie płaskim, przy krawędzi doliny rzeczki Jasienica, na powierzchni ok. 0,8 ha. Kościół murowany z cegły, tynkowany, niepodpiwniczony; usytuowany w obrębie cmentarza- na jego osi, przy wyjściu. Bryła budynku symetryczna, oś wyznacza oktogonalna wieża w elewacji frontowej. Wieża dwukondygnacyjna z położonymi na przemian oknami i blendami zamkniętymi łukiem prostym; przykryta ozdobnym hełmem z blachy zwieńczonym kulą i krzyżem. Elewacja wsch. (frontowa) trójosiowa, symetryczna, tynkowana, z wysuniętym przed lico portalem zamkniętym szczytowo kryjącym wejście główne z dwuskrzydłowymi drzwiami i nadświetlem. Wieża w osi portalu stanowi jego kontynuację. Po obu stronach portalu wydłużone okna zwieńczone ostrołukowo. Elewacja flankowana lizenami, od góry zamknięta fryzem i gzymsem wieńczącym. Elewacje pd. i pn. analogiczne do frontowej ozdobione lizenami i fryzem podkreślającym kształt połaci dachowej. W elewacjach rozmieszczone równomiernie po cztery okna. Elewacja zach. (tylna) trójścienna (prezbiterium) z centralnie usytuowanym wyjściem. Nad nim ostrołukowe okno. Wnętrze kościoła poprzedzone przedsionkiem o sklepieniu żaglastym, który łączy się z klatką schodową z wejściem do zakrystii i schodami wiodącymi na chór. Z przedsionka do wnętrza wiodą dwuskrzydłowe przeszklone drzwi wahadłowe. Po bokach kościoła drewniane ławki dla wiernych, na środku w głębi centralnie usytuowany ołtarz z amboną po prawej stronie. Ściany tynkowane, malowane na biało; posadzka marmurowa; strop płaski- fasetowy; sufit obłożony drewnem. Kościół z obszernym chórem biegnącym wzdłuż ściany poprzecznej i lewej. Wejście na chór betonowymi schodami. Z chóru przez właz wejście na strych i wieżę po żelaznej drabince.

Obiekt dostępny dla zwiedzających w czasie uroczystości kościelnych.

Oprac. Aleksandra Bednarska, OT NID w Katowicach, 30-11-2015 r.