spichlerz - Zabytek.pl

Jankowo, 15A

woj. zachodniopomorskie, pow. drawski, gm. Drawsko Pomorskie - obszar wiejski

Przykład wczesno modernistycznego budynku gospodarczego w zespole folwarcznym, o wysokich wartościach artystycznych i historycznych.

Obiekt stanowi jeden z unikatowych projektów Waltera Gropiusa (twórcy Bauhausu) na Pojezierzu Drawskim.

Historia

Spichlerz w majątku Jankowo, należącym do Ericha Gropiusa, wybudowany został w 1906 r. wg. projektu Waltera Gropiusa, który zaprojektował również folwarczną kuźnię, pralnię i budynki mieszkalne. Był to jeden z pierwszych projektów młodego architekta (rodzaj „praktyki zawodowej”), które zrealizowane zostały w okolicach Drawska Pomorskiego.

Po 1945 r. spichlerz był użytkowany przez miejscowy PGR, z przeznaczeniem na magazyn zboża i nawozów. Nieremontowany, z czasem wyłączony z użytkowania, popadł w ruinę. W 2004 r. obiekt został przejęty przez Gminę Drawsko Pomorskie, zabezpieczony i częściowo wyremontowany.

Opis

Spichlerz zlokalizowany jest w centrum wsi, w zachodniej części dawnego podwórza folwarcznego (przy granicy parku); obecnie stanowi jedyny element historycznej zabudowy folwarcznej.

Wielofunkcyjny spichlerz wzniesiono w nawiązaniu do tzw. stylu ojczyźnianego (Heimatstil), ale o nowoczesnych rozwiązaniach architektoniczno-funkcjonalnych. Budynek o nieregularnym planie i rozczłonkowanej bryle, podpiwniczony, nakryty wysokimi dachami dwu i czterospadowymi z lukarnami. Spichlerz założony na planie zryzalitowanego prostokąta z aneksem od południa. Korpus pierwotnie pełnił funkcję spichlerza podłogowego, dwukondygnacyjny, z dwupoziomowym poddaszem oraz wystawką nad ryzalitem frontowym. Wieża (klatka schodowa i wieża ciśnień) pięciokondygnacyjna, z nadwieszoną (izbicową) kondygnacją poddasza. Część południowa parterowa, z szerokim wjazdem frontowym - pierwotnie mieściła się tutaj maszynownia i czyszczarnia.

Ściany murowe z cegły silikatowej, na kamiennej podmurówce, nietynkowane; górna kondygnacje wieży oraz wystawka ryzalitu w konstrukcji ryglowej. Kondygnacje nadziemne nakryte stropami drewnianymi (belkowe nagie); nad piwnicą ceramiczne stropy odcinkowe. Więźba drewniana, krokwiowo-kleszczowa. Pokrycie dachów stanowi współczesna dachówka karpiówka, ułożona „w koronkę”.

Elewacje poszczególnych części budynku o regularnych podziałach osiowych, dzielone pilastrami i opięte przyporami. Elewacja frontowa akcentowana ryglowym „rysunkiem” drewnianego szkieletu w obrębie górnych kondygnacji wieży i wystawki. konstrukcyjnego.

Poszczególne części budynku są jednownętrzne na każdej kondygnacji; w obrębie piwnicy podział na kilka komór zasobowych.

Z historycznego wyposażenia zachował się metalowy cyferblat na ścianie frontowej wieży.

Obiekt dostępny (widoczny) z zewnątrz, z podwórza folwarcznego. Wejście do wnętrza po uzgodnieniu z właścicielem - Gmina Drawsko Pom.

Oprac. Waldemar Witek, OT NID Szczecin, 17.12.2014 r.

Rodzaj: budynek gospodarczy