Budynek d. szpitala, ob. Muzeum Regionalne, Iłża

Budynek d. szpitala, ob. Muzeum Regionalne

Iłża

photo

Budynek posiada duża wartość historyczną, związany jest z dziejami miasta. Stanowi jedną z pierwszych placówek charytatywnych prowadzonych przez Kościół w regionie.

Historia

Kościół i szpital dla ubogich pw. Św. Ducha zostały erygowane przez bp. krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego w 1448 roku. W 1754 r. w miejscu starego budynku szpitala powstał nowy, a jego fundatorem został bp Andrzej Stanisław Załuski. Po 1788 r. obiekty przejęli Austriacy. W czasie II Rzeczpospolitej w budynku przykościelnym dalej znajdował się przytułek. Nie ucierpiał on w czasie działań II wojny światowej. Po 1945 r. zlokalizowano w szpitalu internat dla uczniów liceum. W 1970 r. budynek przekazano na potrzeby powstającej placówki muzealnej, która od 1976 r. nosi nazwę Muzeum Regionalnego w Iłży.

Opis

Budynek dawnego szpitala położony jest w południowo-wschodniej części Iłży. Znajduje się on u stóp wzgórza zamkowego, tuż przy kościele pw. Św. Ducha.

Jest to obiekt murowany, tynkowany, wzniesiony na planie prostokąta, parterowy. Dom z czteropołaciowym dachem przykryty gontem. Frontowa elewacja zachodnia jest pięcioosiowa z wejściem w centrum. Przy drzwiach znajduje się tablica erekcyjna z czarnego marmuru przedstawiająca herb fundatora bp. Andrzeja Stanisława Załuskiego (Junosza).

Wnętrze budynku jest dwutraktowe z sienią pośrodku. Z pierwszego, średniowiecznego budynku zachowała się część kominowa.

W budynku prezentowane są wystawy, m.in. dotyczące historii ziemi iłżeckiej i tutejszych tradycji garncarskich.

Obiekt ogólnodostępny z zewnątrz, wewnątrz po zakupie biletu do muzeum.

oprac. Bartłomiej Modrzewski, NID OTW, 24-11-2015 r.