kościół parafialny pw. Znalezienia Krzyża Świętego - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Znalezienia Krzyża Świętego

kościół XVIII w. Iłów

Iłów, Generała Włada 1A

woj. mazowieckie, pow. sochaczewski, gm. Iłów

Obiekt jest typowym przykładem prowincjonalnej, późnobarokowej architektury sakralnej.

Historia

Dzieje parafii w Iłowie sięgają prawdopodobnie XII wieku. Obecny kościół został wzniesiony w 1781 r. z fundacji Adama Lasockiego, kasztelana sochaczewskiego, późniejszego marszałka Trybunału Koronnego. Z 1. poł. XIX w. pochodzą murowana dzwonnica wraz z ogrodzeniem i czterema kaplicami. Generalny remont kościoła przeprowadzono w 1868 roku. W 1915 roku obiekt został zniszczony przez pożar. Trwającą sześć lat odbudowę prowadził budowniczy Henryk Kudera. Podczas II wojny światowej budynek służył Niemcom jako magazyn zbożowy. W 1944 r. obiekt w wyniku działań wojennych ponownie spłonął, ale już cztery lata później został zrekonstruowany przez architekta Bruna Zborowskiego. Trzeci raz kościół palił się w 1969 roku. Konsekracja odbudowanej świątyni odbyła się w 1976 roku.

Opis

Kościół pw. Podwyższenia Krzyża Świętego znajduje się na naturalnym wzniesieniu, na płn.-zach. od rynku w Iłowie, położonego ok. 20 km od Sochaczewa. Teren kościelny jest ogrodzony ceglanym, otynkowanym murem, w którego zaokrąglonych narożach znajdują się cztery kaplice. Na wschód od kościoła znajduje się dzwonnica.

Kościół jest murowany z cegły, otynkowany. Wzniesiony na rzucie prostokąta, salowy z węższym prezbiterium zamkniętym trójbocznie, z dwoma oszkarpowanymi dobudówkami. Od strony płn.-zach. znajduje się zakrystia z poddaszem, a od strony płd.-wsch. kaplica pw. św. Stanisława Kostki. Całość przykryta jest dachem z blachy cynkowej, dwuspadowym nad nawą i przybudówkami, trójdzielnym nad prezbiterium. Na kalenicy przy prezbiterium znajduje się trzykondygnacyjna, ażurowa sygnaturka, nad kaplicą św. Stanisława Kostki dwustrefowa kopułka.

Wszystkie elewacje kościoła rozczłonkowane są pilastrami. W fasadzie na środkowej osi znajduje się wejście główne i okno w drugiej kondygnacji. Ponad zadaszonym gzymsem szczyt z okulusem na cokole, ujęty spływami po obu stronach i zwieńczony naczółkiem o łuku odcinkowym. W elewacjach bocznych po trzy okna zamknięte odcinkowo.

Wewnątrz prezbiterium nieznacznie wzniesione ponad poziom posadzki. W ołtarzu głównym rzeźba Ukrzyżowania. Ołtarz posoborowy stanowi dar Polonii z Chicago. Ściany naw rozczłonkowane pilastrami toskańskimi. Na zakończeniu naw ołtarze boczne w zaokrąglonych narożnikach z przedstawieniami Serca Jezusa i Matki Bożej Częstochowskiej. W oknach naw i prezbiterium witraże. Nawy przykrywa strop, chór muzyczny przesklepiony krzyżowo.

Obiekt dostępny do zwiedzania po nabożeństwach.

Bartłomiej Modrzewski, NID OTW, 3 sierpnia 2017