zagroda nr 67 - Zabytek.pl

zagroda nr 67

budynek mieszkalny 2. poł. XIX w. Gwoźnica Górna

Gwoźnica Górna

woj. podkarpackie, pow. strzyżowski, gm. Niebylec

Zagroda jest przykładem tradycyjnego budownictwa ludowego grupy Pogórzan, niegdyś licznie występującej, obecnie ginącej.

Powstanie zagrody związane jest z upamiętnieniem poety Juliana Przybosia, urodzonego i wychowanego w podobnej, nieistniejącej już w sąsiedniej wsi. Budynki prezentują walory architektoniczne, etnograficzne a zagroda, poprzez usytuowanie na stoku ma niewątpliwe walory krajobrazowe.

Historia

Zagroda powstała jako zbiór czterech elementów, przeniesionych na jedną działkę dla stworzenia muzeum-zagrody upamiętniającej poetę Juliana Przybosia i stanowiącej tło dla ekspozycji biograficznej twórcy.

Wszystkie elementy zagrody: chałupę wzniesioną ok. 1860 r., spichlerz oraz stajnię końską wybudowane w 2 poł. XIX w. oraz stodołę powstałą w 1900 r. wykupiono w 1979 r. od jej ich ówczesnego właściciela Antoniego Błądzińskiego ze wsi Gwoźnica Dolna. Ze względu na brak odpowiedniego miejsca w rodzinnej wsi pisarza przeniesiono obiekty na działkę do sąsiedniej wsi, Gwoźnicy Górnej, gdzie rozlokowano je na wzgórzu i urządzono ekspozycję.

Opis

Zagroda usytuowana jest we wsi Gwoźnica Górna, po pn. stronie lokalnej drogi, w dolnej części pd. stoku wzgórza. Budynki rozlokowane są swobodnie w głąb podłużnej działki.

Chałupa ulokowana została najbliżej drogi, w odległości ok. 60 m od niej. Wybudowana na rzucie prostokąta, kalenicą wzdłuż drogi, półtoratraktowa z dwoma pomieszczeniami mieszkalnymi w pd. części, przelotową sienią pośrodku i częścią gospodarczą mieszcząca stajnię i chlew od pn., z przyłapem w elewacji szczytowej i niewielką, prostokątną, gospodarczą dobudówką od pn. jej prostopadłościenną, parterową bryłę, przyłapem, czyli niewielkim podcieniem w zach. szczycie, przekryto dachem dwuspadowym, schodzącym na przybudówkę. Chałupę postawiono z sosnowych belek łączonych na „rybi ogon”, podwaliny posadowiono na kamieniach polnych, w konstrukcji zrębowej, płatwiowo-stolcowy dach pokryto słomianą strzechą. Elweacja frontowa, pd., zwrócona jest do drogi, trzyosiowa z wejściem pośrodku, elewacja wschodnie z dwoma oknami, elewacja północna dwuosiowa. Ściany części mieszkalnej pobielono od zewnątrz.

Spichlerz umiejscowiony jest w odległości ok. 55 m na pn. od chałupy, na stoku wzgórza. Wybudowany został na rzucie wydłużonego prostokąta o jednoprzestrzennym wnętrzu z wrotami od pn. i drzwiami wejściowym od pd., jako obiekt parterowy, z piwnicą wkomponowaną w spadek terenu. Jego prostopadłościenną bryłę urozmaica od pd. podcieniowy ganek, wieńczy ją czterospadowy dach. Piwnicę spichlerza postawiono z nieregularnych płyt kamiennych, pomieszczenie pd. piwnicy przesklepiono. Parter wybudowany został z szerokich bali sosnowych zwęgłowanych na „rybi ogon” z wydatnymi ostatkami, dach pokryto słomianą strzechą. W budynku nie ma okien, jedynie wrota i drzwi w krótszych ścianach.

Stajnia końska położona jest w sąsiedztwie spichlerza, po jego zach. stronie. Ten niewielki, jednoprzestrzenny budynek rozplanowano na rzucie prostokąta, a prostopadłościenną, parterową bryłę urozmaiconą od frontu podcieniem przekryto dachem czterospadowym. Budynek postawiony został z nieregularnie ociosanych sosnowych belek, zwęgłowanych na „rybi ogon” z niewielkimi ostatkami, podwaliny osadzono na kamieniach polnych. W elewacji frontowej umieszczono drzwi, w pd. niewielkie okienko.

Stodoła usytuowana jest pomiędzy chałupą a stajnią i spichlerzem, kalenicą wzdłuż drogi. Wybudowana na rzucie prostokąta, złożona jest z trzech pomieszczeń w układzie dwutraktowym: przelotowego boiska, sąsieka i komory. Prostopadłościenna bryła, urozmaicona narożnym podcieniem przekryta została dachem dwuspadowym. Budynek postawiono z bali sosnowych związanych na „rybi ogon” z niewielkimi ostatkami, osadzonych na słupach z kamieni polnych łączonych zaprawą. W elewacjach wsch. i zach. umieszczono wrota do przelotowego boiska, w elewacji pn., w podcieniu drzwi do komory.

Oprac. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 11-09-2015 r.