młyn wodny - Zabytek.pl

Gruczno, Młyńska 6

woj. kujawsko-pomorskie, pow. świecki, gm. Świecie - obszar wiejski

Przykład typowej szkieletowej architektury regionu.

Młyn wodny wybudował w 1888 roku Hermann Albert Pauly.

Opis

Młyn zajmuje wnętrze niewielkiej działki w północno-zachodniej części wsi Gruczno. Drewniana konstrukcja szkieletowa z wypełnieniem ceglanym tynkowanym od wewnątrz. Posadowiony na podmurówce z cegły pełnej i głazów granitowych. Założony na rzucie prostokąta, z przybudówką od strony północnej i współczesną rampą od strony zachodniej. Budynek podpiwniczony, trójkondygnacyjny, z dachem dwuspadowym krytym papą. Nad dachem niewielka oszalowana nadbudówka z dwuspadowym daszkiem. Przybudówka kryta dachem pulpitowym. Elewacje o powtarzalnym układzie rygli i zastrzałów. Między kondygnacjami dekoracyjne pasy dwubarwnych cegieł na elewacjach północnej i południowej, analogiczne nad oknami na elewacjach wschodniej i zachodniej. Otwory drzwiowe i część otworów okiennych w formie prostokąta, pozostałe kwadratowe. W szczycie elewacji zachodniej - frontowej - napis „H P 1888”. Stropy drewniane, podłogi białe, w piwnicy podłoga z cegły na płask, więźba krokwiowo-jętkowa. Komunikacja między jednoprzestrzennymi pomieszczeniami odbywa się za pomocą drewnianych schodów policzkowych. Zachowało się częściowo wyposażenie młyna, m.in. trzy mlewniki.

Dostęp do zabytku ograniczony. Własność Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły - obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Kamila Witkowska, OT NID w Toruniu, 13.08.2014 r.

Rodzaj: młyn