Grodzisko

woj. warmińsko-mazurskie, pow. gołdapski, gm. Banie Mazurskie

Przykład cyplowego kilkufazowego założenia obronnego funkcjonującego w pradziejach i średniowieczu, posadowionego na wysokim garbie morenowym z dobrze zachowanym wałem zaporowym.

Masyw obiektu stanowi wyraźną dominantę w otaczającym krajobrazie, u stóp której rozpościera się zabudowa historycznej wsi Grodzisko.

Usytuowanie i opis

Grodzisko znajduje się na zachodnim krańcu wsi, przy rozwidleniu dróg do miejscowości Dąbrówka Polska i Banie Mazurskie. Obiekt założony został na wysokim wzgórzu morenowym dominującym nad okolicą. Grodzisko jest obiektem cyplowym, nieobwałowanym. Ma kształt owalny o wymiarach 100 metrów po osi NS i 80 metrów po osi WE. Jego walory obronne stanowią strome zbocza wzgórza morenowego, których wysokość od podnóża sięga 40 m. Jedynie od strony północnej i północno zachodniej znajduje się łagodne podejście, dlatego został w tym miejscu usypany wał zaporowy o szerokości 2 metrów i wysokości ok. 1,7 m - od strony majdanu. Powierzchnia grodziska została częściowo zniszczona okopami i umocnieniami z czasów II wojny światowej. Obecnie większa część obiektu porośnięta jest wysoką trawą, oraz nielicznymi, pojedynczymi drzewami. jedynie od strony wsi zbocza grodziska porastają gęste krzewy i drzewa dodatkowo utrudniające dostęp.

Wyróżnia się trzy fazy funkcjonowania założenia obronnego we wsi Grodzisko:

I - okres wpływów rzymskich;

II - okres wczesnego średniowiecza;

III - okres średniowiecza

Stan i wyniki badań

Pierwsze badania o charakterze amatorskim przeprowadzone zostały w XIX w. Dopiero w latach 1974-75 oraz w 1970 r. z ramienia Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Białymstoku przeprowadzone zostały pierwsze weryfikacyjno - sondażowe badania archeologiczne.

Z racji swojego położenia grodzisko jest doskonale widoczne z drogi wiodącej do wsi. Zabytki pozyskane w trakcie badań wykopaliskowych znajdują się w Suwałkach.

Oprac. Hanna Mackiewicz, OT NID w Olsztynie, 29.07.2014 r.