cmentarz wojenny z I wojny światowej - Zabytek.pl

cmentarz wojenny z I wojny światowej

cmentarz 1916 r. Grabów nad Pilicą

Grabów nad Pilicą

woj. mazowieckie, pow. kozienicki, gm. Grabów nad Pilicą

Cmentarz I Wojenny w Grabowie, odnosi się do stoczonej w okolicy przeszło 10-15 km od Grabowa w Stronę Kozienic, II Bitwy o Twierdzę Ivangorod ( Dęblin ) w październiku 1914.

Z zachowanych i odnalezionych przez Polski Czarny Krzyż - SPHTKIR , krzyży wraz z tabliczkami, wywnioskować możemy że polegli oni w dniach 25-26.10. 1914, w tak zwanej Bitwie pod Lipą , aczkolwiek odnaleziono także tabliczkę z datą 21.10.1914. Wśród poległych było wielu Polaków z terenów ziem Zachodnio południowej i północnej Polski jeśli chodzi o wcielonych do Armii Pruskiej, dane Rosyjskie i nazwiska niestety nie są znane. Zaś, austro-węgierskie również. Wśród Żołnierzy Armii Rosyjskiej pod Grabowem walczył w randze pułkownika - późniejszy Polski Bohater Gen. Józef Dowbór Muśnicki- Twórca Legionu Puławskiego i Polskiego Korpusu przy Twierdzy Bobrujsk. Cmentarz przylegał pierwotnie aż do cmentarza parafialnego a więc zajmował obszar o wiele większe niż zachowany skrawek. Z 800 krzyży żeliwnych odlewanych w Garbatce Letnisku zachowało się 44 w formie stojacej, oraz odzyskanych przez Polski Czarny Krzyż ponad 100 pozostałych. Zachowała się w szczątkowej formie oryginalna furtka cmentarna z napisem AD.1914 - Odrestaurowana staraniem i wykonaniem Polskiego Czarnego Krzyża, w związku z trwającym od 2018 roku remontem obiektu prowadzonym przez Polski Czarny Krzyż - SPHTKIR. Szczegółowe informacje z dokładną historią cmentarza i aktualnymi poległymi na nim spoczywającymi dostępne w archiwum Polskiego Czarnego Krzyża www.polskiczarnykrzyz.pl

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz Karol Uliasz.

Rodzaj: cmentarz