Góry

woj. dolnośląskie, pow. milicki, gm. Cieszków

Stanowisko stanowi przykład wczesnośredniowiecznego budownictwa obronnego.

Usytułowanie i opis

Grodzisko znajduje się w obrębie Wysoczyzny Kaliskiej, usytuowane jest na wsch. od wsi, ok. 210 m na pd. od drogi do Trzebicka.

Grodzisko wklęsłe na planie zbliżonym do koła o średnicy 70 m. Majdan o powierzchni około 1500 m kw. otoczony jest wałami, których szerokość u podstawy wynosi 8-10 m, a wysokość 3-4 m. Wały wzniesiono w konstrukcji kamienno-rusztowej. Stanowisko bardzo dobrze zachowane.

Historia

Obszar, na którym zlokalizowane jest grodzisko w Górach w okresie wczesnego średniowiecza należał do słowiańskich plemion Trzebiowian lub Dziadoszan. Pod koniec X w. rozpoczęła się na tych terenach ekspansja państwa wczesnopiastowskiego.

Grodzisko w Górach jest datowane przez różnych badaczy na IX-X/XI, VIII-IX lub VIII-X wiek.

Stan i wyniki badań

Grodzisko było znane archeologom już w okresie międzywojennym. Badania powierzchniowe podjęli w tym czasie Joseph Gottschalk i Max Hellmich. W 1963 r. badania powierzchniowe prowadzono na zlecenie Konserwatora Zabytków Archeologicznych, a w 1964 r. badania sondażowe prowadził zakład Archeologii Średniowiecza. Wykonano wykop sondażowy o wymiarach 1 x 1 m i głębokości 0,80 m, pozyskano kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych z ornamentem falistym. W latach 2012-2013 badania wykopaliskowe prowadziła Justyna Kolenda z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN we Wrocławiu. Oprócz zabytków ruchomych (fragmentów ceramiki) i pojedynczych obiektów osadniczych, odkryto ceramikę kultury łużyckiej z późnej epoki brązu.

Zabytek dostępny. W pobliżu przebiega zielony szlak turystyczny: „Rezerwaty przyrody”, a niedaleko czarny szlak „Wzgórza Cieszkowskie”, czarny szlak gminny: Góry - Wzgórze Konrada, czarny szlak rowerowy: „W dolinę Baryczy” i Szlak Konny Doliny Baryczy.

oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 14-10-2015 r.