dwór - Zabytek.pl

Górka, 2

woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki - obszar wiejski

Obiekt jest jednym z nielicznych dworów drewnianych, pochodzących z 1.poł.XIX zachowanych na terenie województwa podlaskiego.

Posiada wartości historyczne ze względu na właścicieli majątku, w szczególności sławnej rodziny tatarskiej Krzeczowskich a później Daszkiewiczów.

Historia

Obecny budynek dworu powstał prawdopodobnie w 1. poł. XIX wieku wzniesiony przez Daszkiewiczów. Pierwotnie istniała tu wieś bojarska, którą zlikwidowano w XVII w. a ziemie te otrzymał w 1679 r., z nadania Jana III Sobieskiego, Tatarzyn Samuel murza Krzeczowski, rotmistrz chorągwi tatarskiej. Odtąd, aż do końca XVIII w., Górka pozostawała w rękach Krzeczowskich i stanowiła centrum niewielkich dóbr, w skład których, oprócz wsi Górka, wchodziły w XVIII w. także Ciumicze i Komarowszczyzna. W 1790 roku stanowiła część dóbr jejp. Krzeczowskiej, rotmistrzowej JKM, w skład których oprócz dworu Górka wchodziło kilka dymów i karczma we wsi Górka, 13 dymów w Kruszynianach, dwór Ciumicze, 8 dymów i karczma we wsi Ciumicze, dwór Komarowszczyzna alias Kruszyniany z karczmą i 21 dymów i karczma w Łużanach. W 1797 Górka roku należała już do Małgorzaty z Kobylińskich Daszkiewiczowej i jej męża Michała Korybut Daszkiewicza, rotmistrza województwa wileńskiego, prezesa sądu grodzieńskiego. Michała Korybut Daszkiewicza (zm. 1823, wzm. w 1809), rotmistrza województwa wileńskiego, prezesa sądu grodzieńskiego, s. Hilarego Korybut Daszkiewicza (ur. 1760), łowczego grodzieńskiego. Po śmierci Michała dobrami władali wdowa po nim - Małgorzata z Kobylińskich (wzm. 1837) i ich syn Platon (ur. 1811, zm. 1871 r.) a następnie syn Platona i Adolfiny (zm. po 1939) - Michał Korybut Daszkiewicz. Po Michale Korybut Daszkiewiczu, wzmiankowanym jako właściciel Górki jeszcze w 1928 r., dobra te odziedziczyła jego córka Helena Jeżewska (ur. 1890, zm. 1984 r.), żona Bronisława Jeżewskiego. Po wybuchu II wojny światowej i wywiezieniu Heleny Jeżewskiej oraz Adolfiny Korybut Daszkiewiczowej w głąb ZSRR, majątek opustoszał i uległ znacznej dewastacji. Mimo powrotu Jeżewskiej w 1946 r., został po wojnie w całości rozparcelowany, a siedlisko dworskie przekazano PGR Krynki, obecnie założenie dworskie pozostaje w rękach prywatnych.

Opis

Siedzibę dworską w Górce zlokalizowano na niewielkim, częściowo zalesionym pagórku, położonym na południe od doliny rzeki Nietupy, w sąsiedztwie skrzyżowania lokalnych dróg, łączących Krynki i kilka okolicznych osad. Zachowany do dziś dwór usytuowany w obrębie częściowo zachowanego zabytkowego parku dworskiego został wybudowany w XIX w. Jest to obiekt na rzucie prostokąta, drewniany, konstrukcji szkieletowej, oszalowany, posadowiony na podmurówce z kamienia, dwutraktowy z gankiem i wejściem sytuowanym centralnie, nakryty dachem dwuspadowym, naczółkowym pokrytym blacho-dachówką.

Obiekt dostępny po uzgodnieniu z właścicielami.

Oprac. Grzegorz Ryżewski OT NID w Białymstoku, 01-09-2014 r.