kościół parafialny pw. św. Barbary - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Barbary

XV w. - budowa obecnego kościoła.

1700 r. - przebudowa.

Poczatek XX w. - remont.

1978 r. - remont.

Opis

Gniewków znajduje się ok. 5 km na pd. od Jawora i rozciąga się wzdłuż Nysy Szalonej. Kościół św. Barbary znajduje się w środkowej części wsi.

Kościół wzmiankowany w 1342 r. Obecny wzniesiony w XV w., przebudowany ok. 1700 r. Remontowany: na pocz. XX w. i w 1978 r.

Świątynia jednonawowa, wzniesiona na rzucie prostokąta, bez wydzielonego prezbiterium. Od wschodu oszkarpowana. Dach trójspadowy kryty dachówką ceramiczną. Po pn. stronie prezbiterium zakrystia, nakryta pulpitowo fragmentem przedłużonej połaci dachowej. Z prezbiterium prowadzi do niej późnogotycki portal. Od południa do nawy przylega wieża na planie kwadratu, przykryta niskim dachem czterospadowym. W jej przyziemiu ostrołukowy portal. Nawę przykrywa strop drewniany, polichromowany ok. 1730 r. (m.in. z wyobrażeniami świętych), natomiast prezbiterium sklepienie krzyżowo-żebrowe. Empora organowa zajmuje połowę szerokości nawy. Wyposażenie kościoła barokowe

Kościół otacza czynny cmentarz, ogrodzony kamiennym murem na nieregularnym rzucie, zbudowanym w 1963 r. W jego przebiegu, po wewnętrznej stronie, całopostaciowe renesensowe płyty nagrobne.

Kościół zazwyczaj zamknięty, możliwość oglądania z zewnątrz bez ograniczeń.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 25.08.2015 r.