kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna 1762 r. Głogówek

Głogówek, Głogowiec

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Głogówek - miasto

Kaplica związana jest z rodem v.Oppersdorff, właścicieli dóbr głogóweckich od XVI w., rezydujących na zamku w Głogówku.

Autorstwo polichromii w kaplicy przypisuje się warsztatowi morawskiego malarza Franza Antona Sebastiniego (lub jemu samemu), działającego na Morawach i Górnym Śląsku (m.in. w Głogówku i Rudach). Jego śladami prowadzi otwarty w 2012 r. Szlak Malarstwa Barokowego im. Franza Antona Sebastiniego.

Historia

Fundatorem kapliczki był Heinrich Ferdinand v. Oppersdorff. Zbudowana ona została w 1762 r. w miejscu drewnianej z 1658 r., poświęconej kultowi Matki Bożej Bardzkiej w podziękowaniu za uratowanie rodziny Franciszka Euzebiusza v. Oppersdorff z powodzi. Wystrój malarski wnętrza wykonał Franz Anton Sebastini lub jego warsztat.

Opis

Kapliczka znajduje się na rogu drogi Głogówek-Szonów oraz alei prowadzącej do d. wsi Głogowiec, ob. włączonej w administracyjne granice Głogówka, w otoczeniu starych lip. Niewielka, murowana i otynkowana, zbudowana jest na planie prostokąta, zaokrąglona od płd.-zach. Frontową elewację zamyka barokowy szczyt. Sklepione wnętrze pokryte jest polichromią (przemalowaną w XX w. w stopniu, który utrudnia potwierdzenie atrybucji): malowane pilastry, motywy rocaille’owe, florystyczne, oraz 2 sceny: Procesji z bazyliki w Bardzie oraz nieczytelną dziś, nawiązującą do wydarzenia z 1658 r., które było powodem wystawienia kaplicy. W kaplicy znajduje się drewniana kopia bardzkiej rzeźby Madonny z Dzieciątkiem.

Kaplica dostępna jest z zewnątrz. Należy do parafii św. Bartłomieja Apostoła w Głogówku.

Oprac. Joanna Szot, OT NID w Opolu, 15.10.2014 r.