kościół parafialny pw. św. Bartłomieja - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Bartłomieja

kościół 1907 - 1911 Gliwice

Gliwice

woj. śląskie, pow. Gliwice, gm. Gliwice

W 1907 r.rozpoczęto przy ulicy Bernardyńskiej budowę nowego kościoła.Projekt architektoniczny wykonał Ludwik Schneider z Wrocławia.

Budowę zakończono w 1911 roku. Nowy kościół zbudowano w stylu neogotyckim na planie krzyża łacińskiego ale wieża jest zwieńczona hełmem w stylu neobarokowym. Wysokość nawy wynosiła 22 m, długość 76,5 m, szerokość 25,5 m i 36,5 m nawy poprzecznej. Wysokość wieży to 92 m. Zwieńczono ją 6 m krzyżem.

Kościół wzniesiono jako trzynawowy, pseudobazylikowy, nawy boczne niewiele niższe od nawy głównej, lecz poszczególne przęsła są nakryte poprzecznymi dachami o dekoracyjnych szczytach. Wieloboczne zakończenie prezbiterium wzbogacone jest przez przylegające pomieszczenia zakrystii i kaplicy. Ostrołukowe i rozetowe okna o niejednolitej wielkości. Bogata dekoracja w postaci fryzów i blend. Wieża flankowana dwiema wieżyczkami schodkowymi.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Leszek .