grodzisko średniowiecze wczesne Glisno

Glisno

woj. lubuskie, pow. sulęciński, gm. Lubniewice - obszar wiejski

Grodzisko należy do dobrze zachowanych obiektów pochodzących z wczesnego średniowiecza, ważnych przy rozpoznaniu i analizie osadnictwa na terenie Środkowego Nadodrza.

Usytuowanie i opis

Grodzisko położone jest na zalesionym wzgórzu o wysokości 80 m n.p.m., 2,5 km na zachód od wsi Glisno, 200 m od jeziora Lubniewsko. Teren wokół jeziora jest w znacznym stopniu zalesiony i podlega Lasom Państwowym.

Stanowisko w Gliśnie to wyżynne grodzisko, dwuczłonowe o wymiarach 80 x 150 m. Owalny obiekt wklęsły, otoczony fosą i wałem zewnętrznym o wysokości 4 m. Wymiary wewnętrznej części grodziska wynoszą 40 x 50 m.

Historia

Grodzisko w Gliśnie zostało założone we wczesnym średniowieczu i funkcjonowało prawdopodobnie między VII a X w. oraz w XIII/XIV w. Na stanowisku natrafiono na ceramikę, przedmioty żelazne oraz kości świni i jelenia.

Stan i wyniki badań

Na grodzisku były prowadzone badania sondażowe przez Edwarda Dąbrowskiego w 1962 r. i Adama Kołodziejskiego oraz Bogdana Kresa w 1963 r. Brak publikacji odnoszących się do wyników badań archeologicznych. Wiadomo tylko o pozyskaniu na grodzisku wspomnianych zabytków: ceramiki i przedmiotów żelaznych wraz kośćmi zwierzęcymi. Obiekt był też penetrowany podczas badań powierzchniowych przeprowadzonych w 1994 r. w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski.

Grodzisko jest dostępne przez cały rok, ale utrudnione jest dotarcie przez las, bowiem brak jest w pobliżu dróg utwardzonych. Do stanowiska można też się dostać od strony jeziora Lubniewsko.

Oprac. dr Krzysztof Garbacz, OT NID w Zielonej Górze, 23.11.2017 r.