dwór - Zabytek.pl

Giżyce, 57

woj. wielkopolskie, pow. ostrzeszowski, gm. Grabów nad Prosną - obszar wiejski

Jeden z nielicznych zachowanych dworów drewnianych w Wielkopolsce, obecnie z stanie postępującej degradacji.

Obiekt wymaga niezwłocznego remontu i opieki konserwatorskiej.

Historia

Dwór w Giżycach wzniesiony został prawdopodobnie około 1760 roku, a przed 1775 rokiem. dla ówczesnego właściciela wsi Adama Orwat Czernika. Prawdopodobnie w pierwszej poł. XIX w. do dworu dobudowano parterową oficynę, w której mieściła się kuchnia z kredensem oraz obszerna jadalnia połączona z salonikiem mieszczącym się już w głównym korpusie dworu. W ramach przebudowy przeprowadzonej na początku XX w. rozebrano alkierze. Remontowany został w 1950 roku. Przed 1880 r. Giżyce należały do rodziny Sadowskich, w 1912 r. właścicielką dóbr była Eleonora Sadowska, a w 1930 - Kazimierz Sadowski.

Opis

Giżyce położone są w odległości 5 km na pn. wsch. od Grabowa. Zespół dworski usytuowany jest na niewielkim wzniesieniu na pd. wsch. od kościoła. Dwór wzniesiony został z drewna modrzewiowego na podmurówce z kamienia polnego i rudy darniowej spojonych zaprawą wapienną. Budynek jest konstrukcji zrębowej z węgłami łączonymi na tzw. rybi ogon bez ostatków. Wzniesiony na planie prostokąta, fasadą główną skierowany na północ. Niepodpiwniczony, parterowy z użytkowym poddaszem, jest nakryty dachem mansardowym. Od pd. do jego wsch. narożnika przylega parterowa oficyna kryta dachem naczółkowym. Ściany zewnętrzne są szalowane, wewnętrzne pokryte tynkiem wapiennym położonym na macie trzcinowej. Dwór otoczony jest niewielkim parkiem o nieczytelnym i zatartym ze względu na zarośnięcie samosiewem układzie.

Obiekt niedostępny do zwiedzania z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, 16.11.2015 r.