dom, Gdańsk

photo

Budynek datowany jest na połowę XVII w. Faktem jest jednak, że – podobnie pozostałe budynki przy ul. Mariackiej – został w marcu 1945 roku kompletnie zniszczony. w latach 1952–1953 trwało odgruzowywanie. Odbudowa kamienicy, podobnie jak innych budynków na Mariackiej, rozpoczęła się w 1955r. Przywrócono fasadę z XVII wieku, parter otrzymał wysoką sień, piętra – mieszkania lokatorskie, z wejściem od podwórza. Poddasza zaadaptowano dla artystów malarzy i rzeźbiarzy. Do roku 1973 trwały prace przy rekonstrukcji kamieniarki fasady i przedproży. Wykorzystano odnalezione w gruzach oryginalne elementy i pochodzące z innych gdańskich budynków. W 1979 w kamienicy kręcono część niemieckiego serialu Buddenbrookowie w reżyserii Franza Petera Wirtha.

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Artur Przybyszewski.

• Chronologia: poł. XVII w.