spichlerz - Zabytek.pl

spichlerz

budynek gospodarczy XVIII w. Galowice

Galowice, Leśna 5

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Żórawina

Okazały barokowy spichlerz wzniesiony w konstrukcji ryglowej, przykryty dachem mansardowym.Stanowi doskonale zachowany przykład XVIII-wiecznego barkowego budownictwa folwarcznego na Śląsku.

Obecnie siedziba Muzeum Powozów.

Historia

Spichlerz w Galowicach (niem. Gallowitz) wzniesiony został w 1. poł. XVIII w. Remontowany był w roku 1962. Od lat 90. XX w. pozostawał nieużytkowany i popadający w ruinę. W roku 2002 spichlerz zakupiony został przez Fundację Gallen z przeznaczeniem na siedzibę Muzeum Powozów. W latach 2002-2011 przeprowadzono kompleksowy remont obiektu. Remont obejmujący naprawę i konserwację drewnianej konstrukcji przeprowadzony został z poszanowaniem substancji zabytkowej. Wymienione zostały tylko nieliczne elementy konstrukcji. Zachowana została dyspozycja wnętrza z systemem schodów drabiniastych, komunikujących poszczególne kondygnacje. We wnętrzu wykonano ogniotrwałą klatkę schodową.

Opis

Spichlerz jest położony na terenie zespołu pałacowo-parkowego z folwarkiem, przy zach. pierzei dziedzińca folwarcznego. Frontem zwrócony na wsch., od poł. połączony z ciągiem budynków gospodarczych. Wzniesiony w drewnianej konstrukcji ryglowej, wypełnionej cegłą, tylna (zach.) ściana murowana z cegły. Wzniesiony na planie prostokąta, trójkondygnacyjny, przykryty dachem mansardowym, z dwukondygnacyjnym strychem. We wnętrzu stopy drewniane belkowe, oparte na masywnych stolcach i zastrzałach. Kondygnacje połączone systemem jednobiegowych schodów. Elewacje symetryczne, fasada sześcio osiowa, o niewielkich, prostokątnych otworach okiennych z wyeksponowanym układem belek konstrukcji ryglowej .

oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 21-09-2015 r.

Rodzaj: budynek gospodarczy