molenna staroobrzędowców - Zabytek.pl

molenna staroobrzędowców

architektura sakralna 1948 r. Gabowe Grądy

Gabowe Grądy, 11

woj. podlaskie, pow. augustowski, gm. Augustów

Jedna z nielicznych, funkcjonujących świątyń staroobrzędowców na terenie województwa podlaskiego, o wartościach historycznych, architekturą nawiązująca do istniejących tego typu obiektów w kraju.

Historia

W 1865 r. 26 rodzin staroobrzędowców, przesiedlonych z Rosji za zgodą cara, dało początek wsi Gabowe Grądy. Większość z nich została deportowana w 1915 r. w głąb Rosji;  II wojna światowa przyniosła pacyfikację wsi i zniszczenie świątyni. W 1948 r. w miejscu poprzednich dwóch, staraniem  mieszkańców, wybudowano nową molennę. Remontowana była w latach 70. XX wieku.

Molenna jest usytuowana na skraju lasu, w sąsiedztwie cmentarza.

Świątynia orientowana, postawiona na rzucie prostokąta z dobudowaną od zach. wieżą na planie kwadratu, mieszczącą w przyziemiu przedsionek. Jest ona jednokondygnacyjna, wąskofrontowa, jednotraktowa, z sienią i wejściem na jednej osi. Zbudowana z drewna, konstrukcji wieńcowej i sumikowo-łątkowej, na betonowym fundamencie, oszalowana. Wieża zbudowana w oparciu o konstrukcję szkieletową, oszalowana. W przedsionku znajduje się wydzielone pomieszczenie, w którym znajdują się schody. Molenna nakryta jest dachem brogowym z cebulastą kopułką w zwieńczeniu, na której znajduje się krzyż na kuli. Dach dwuspadowy, kryty blachą. Okna świątyni są drewniane,  prostokątne, zamknięte odcinkowo, ujęte w ozdobne obramienia.

Elewacje szalowane są pionowo do wysokości okien, wyżej poziomo, szczyty deskowane pionowo, węgły i okapy odeskowane. Wschodni szczyt dachu szalowany ozdobnie w trójkąty, kwadrat i jodełkę. Wieża szalowana na wszystkich kondygnacjach poziomo.

We wsch. części molenny znajduje się wydzielony balustradą kliros poprzedzający ścianę wsch., na której umieszczone są ikony. Nad częścią dla wiernych strop jest płaski, nad klirosem w formie kolebki.

Obiekt dostępny dla zwiedzających

oprac. Iwona Górska, OT NID w Białymstoku, 03.10.2014 r.