Kopiec Kościuszki - Zabytek.pl

Kopiec Kościuszki

miejsce pamięci 1917 - 1919 Czerwińsk nad Wisłą

Czerwińsk nad Wisłą

woj. mazowieckie, pow. płoński, gm. Czerwińsk nad Wisłą - miasto

Obiekt został wzniesiony przez mieszkańców Czerwińska z inicjatywy ks.kan.Eugeniusza Gruberskiego, miejscowego proboszcza parafii pw.

Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny z okazji stulecia śmierci Tadeusza Kościuszki, przypadającej w dziesięciolecie powołania księdza na stanowisko proboszcza. Wpisuje się to w nurt działań niepodległościowych, podejmowanych przez polskie społeczeństwo w czasie I wojny światowej - podobną inicjatywę podjęto równolegle np. w oddalonej o niecałe 90km Mławie.

Jako lokalizację przyjęto zachodni skraj miasta, na szczycie zbocza z widokiem na dolinę Wisły, w sąsiedztwie wąwozu. Budowę rozpoczęto w 1917 r., a zakończono wiosną 1919 r. Uroczyste poświęcenie kopca zwieńczonego wysokim krzyżem miało miejsce 8.06.1919 r. w święto Zesłania Ducha Świętego. Relację z tego doniosłego dla lokalnej społeczności wydarzenia opublikowano w czasopiśmie Głos Polski. Obiekt położony na niezadrzewionym terenie, pierwotnie również pozbawiony był wysokiej roślinności, o czym świadczą niewielkie obwody obecnie istniejących pni oraz historyczna ikonografia. Był dobrze widoczny zarówno z żeglownej ówcześnie Wisły, jak i zapewniał panoramę na okoliczne tereny wraz z miastem oraz fasadę górującego nad nim zespołu klasztornego.

Zdjęcie datowane na lata 40. XX w. pozwala sądzić, że stopniowy proces zarastania kopca rozpoczął się w czasie II wojny światowej bądź jeszcze w okresie międzywojennym.

W 1950 r. krzyż na szczycie kopca uległ zniszczeniu w wyniku trafienia piorunem.

Aktualnie obiekt znajduje się na nieużytkowanym terenie prywatnym, ogrodzonym od strony najbliższej zabudowy. Z powodu całkowitego przesłonięcia przez przewyższające go korony drzew w bezpośrednim otoczeniu poza sezonem zimowym jest niewidoczny z zewnątrz.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Szymon .

Rodzaj: miejsce pamięci