cmentarz wojenny z I wojny światowej - Zabytek.pl

cmentarz wojenny z I wojny światowej

cmentarz 1914 - 1915 Nowy Wiśnicz

Nowy Wiśnicz

woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Nowy Wiśnicz - miasto

Cmentarz wojenny znajduje się na terenie cmentarza komunalnego w Nowym Wiśniczu, przy drodze z Nowego Wiśnicza do Bochni, ok.

700 metrów od centrum miasta; założony w latach 1916-1917, projekt Franza Starka, składa się z dwóch kwater. Należy do grupy nekropolii wznoszonych przez Oddział Grobów Wojennych, działający w granicach Okręgu Korpusu Krakowskiego armii austro-węgierskiej; należał organizacyjnie do bocheńskiego (IX) okręgu cmentarnego.

Historia

Na cmentarzu w Nowym Wiśniczu pochowano 191 żołnierzy w 4 grobach pojedynczych i 20 zbiorowych: 51 żołnierzy austro-węgierskich z 11 pułku piechoty, 25 pułku piechoty landwery, 33 pułku strzelców, 3 oddziału sanitarnego, 140 rosyjskich. W tej liczbie niezidentyfikowanych jest 186 żołnierzy. W obu kwaterach betonowe nagrobki z czterema rodzajami krzyży: na nagrobkach żołnierzy rosyjskich większe, ażurowe i żeliwne krzyże lotaryńskie z motywem liścia lipy, na nagrobkach żołnierzy austriackich większe, ażurowe i żeliwne krzyże łacińskie. Na złączeniu belek krzyż maltański, mniejsze krzyże lotaryńskie ze stalowych płaskowników, mniejsze krzyże łacińskie z płaskowników. Zainteresowanie problematyką cmentarzy wojennych zapoczątkowali turyści i krajoznawcy. Następnie obiekty te stały się przedmiotem badań historyków, architektów i historyków sztuki.

Opis

Cmentarz nr 311 w Nowym Wiśniczu to dwie kwatery wojskowe na cmentarzu komunalnym. Pierwsza kwatera zlokalizowana jest przy wejściu głównym, po prawej stronie. Ogrodzona betonowymi słupkami na niskim murku, połączonych rurami. Założona na planie prostokąta z wciętymi narożami. Centralnym elementem jest niski pomnik w formie ściany z siedziskiem, zwieńczonej betonowym krzyżem łacińskim; dekoracja w postaci wieńca laurowego na licu. Groby rozplanowano półkoliście wokół pomnika oraz w narożach kwatery.

Kwatera II, w południowej części cmentarza, ma plan litery T. Otoczona identycznym w formie ogrodzeniem. Wejście w obręb kwatery po kilku schodkach. Brak elementu centralnego. Na terenie kwatery znajduję się też grób podoficera niemieckiej żandarmerii (1944); przy ogrodzeniu kwatery obelisk poświęcony żołnierzom radzieckim poległym w II wojnie.

Obiekt dostępny w godzinach otwarcia cmentarza komunalnego.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie 14.03.2016 r.