młyn Hilbertmühle - Zabytek.pl

młyn Hilbertmühle

młyn 1868 r. Dzierżoniów

Dzierżoniów, Batalionów Chłopskich

woj. dolnośląskie, pow. dzierżoniowski, gm. Dzierżoniów (gm. miejska)

Młyn Hilberta w Dzierżoniowie powstał w 1868 r.w wyniku zaadoptowania i rozbudowy zabudowań dawnego folusza przeprowadzonych przez rodzinę Hilbertów w Bielawy.

Obiekt był wielokrotnie rozbudowywany i modernizowany, ostatni raz w II połowie lat 30-tych XX wieku, kiedy nadany został mu jego ostateczny, zachowany do dziś kształt i wyposażenie.

Młyn Hilberta posiada kompletny i sprawny ciąg technologiczny do produkcji mąk, kasz i otrębów pochodzący z lat 30-tych XX wieku, urządzenia - m.in. 40 mlewników (30 na pasażu pszennym i 10 na pasażu żytnim) wyprodukowane zostały i dostarczone przez jedną z największych firm produkujących urządzenia młyńskie MIAG z Brunszwiku.

Młyn pracował nieprzerwanie do 2016 r., kiedy został zakupiony przez Fundację Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska i przekształcony w Oddział Fundacji w Dzierżoniowie. Po trwających ponad 2 lata pracach konserwatorskich i zabezpieczających młyn udostępniony został zwiedzającym.

Młyn Hilberta jest największym, kompletnym, zabytkowym młynem zbożowym zachowanym w Polsce. Mimo wyłączenia z eksploatacji cały pasaż technologiczny jest kompletny i sprawny oraz przygotowany do ew. ponownego rozruchu.

Szczegółowe informacje dotyczące Młyna Hilberta znajdują się na stronie internetowej:

mlynhilberta.pl