stanowisko archeologiczne, st. 1 - Zabytek.pl

stanowisko archeologiczne, st. 1

inne środkowa epoka kamienia - mezolit Kruszyna

Kruszyna

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Skarbimierz

Obozowisko i osada wielokulturowa w Kruszynie jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o pradziejach tego regionu.

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach pomiędzy szosą do Brzegu.

Obozowisko i osada wielokulturowa położone są na polach ornych rozciągających się na lekko wyniesionej piaszczystej terasie starorzecza Odry, na działkach gruntowych nr 50, 51, 52 i sąsiednich. Relikty obozowiska oraz pradziejowe i średniowieczne jamy osadnicze zalegają pod warstwą orną. Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól.

Historia

Badania powierzchniowe wykonane w 1931 r. przez archeologów niemieckich E. Günthera i Urbanka oraz polskich w 1967 r. przez Z. Bagniewskiego z Uniwersytetu Wrocławskiego i w 1987 r. (systemem AZP) przez P. Kubowa z Muzeum Piastów Śląskich, pozwalają na określenie chronologii obiektu na epokę kamienia – mezolit i neolit,  okres rzymski (kultura przeworska) i okres wczesnego średniowiecza (XI - XIV wiek).

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne, obozowisko i osada, było wielokrotnie badane powierzchniowo. W 1931 r. odkryli je badacze niemieccy Günther

i Urbanek. Według informacji archiwalnych znaleźli oni zabytki krzemienne datowane na epokę kamienia i fragmenty naczyń glinianych datowanych na okres wczesnośredniowieczny. W 1967 r. Z. Bagniewski w ramach badań weryfikacyjnych penetrując pola znalazł na powierzchni ponad sto wyrobów krzemiennych datowanych na mezolit (w tym 6 narzędzi, 14 rdzeni, 45 wiórków, 48 odłupków i okrzesków). W 1987 r. w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację pól przeprowadził P. Kubów. Znalazł on fragmenty naczyń glinianych, które prof. Stanisław Pazda datował na neolit, okres rzymski (kultura przeworska) i okres wczesnośredniowieczny. Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól. Wydaje się, że stanowisko (szczególnie obozowisko) zostało zniszczone orką.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, OT NID w Opolu, 17.06.2019 r.

Bibligrafia

• Bagniewski Z., Sprawozdanie z badań weryfikacyjnych stanowisk epipaleolitycznych i mezolitycznych w powiecie brzeskim, [w:] Terenowe badania archeologiczne na Opolszczyźnie. Rok 1967, Opole 1967, s. 30, nr 2;
  • Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Opolu: teczka rejestru nr A-82/68, Karta Ewidencji Stanowiska Archeologicznego Kruszyna nr 3, AZP 24/86-33, zbiór i księga inwentarzowa poz. nr 2853;
  • Archiwum Muzeum Archeologicznego we Wrocławiu, mapy w skali 1:25000;
  • Wojewódzkie Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Wydział Samorządowy Prowincji Śląskiej, sygn. 668,  teczka Schonau, stan. 3;
  • Zbiory Katedry Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego, Kruszyna, pow. brzeski.

Rodzaj: inne