kopiec, st. 12 - Zabytek.pl

kopiec, st. 12

kopiec Średniowiecze, X-XIII w.n.e. Wólka Putnowicka

Wólka Putnowicka

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Wojsławice

Kopiec ziemny (mogiła) w Wólce Putnowickiej na stanowisku 12, o lokalnej nazwie Ostra Mogiła, stanowi cenne źródło do poznania obrządku pogrzebowego z okresu wczesnego średniowiecza na Lubelszczyźnie.

Usytuowanie zabytku

Kurhan jest  zlokalizowany w południowo-zachodniej części wsi, ok. 600 m na południowy zachód od jej zabudowań, na kulminacji wyniesienia o wys. 257.18 m n.p.m., na polu ornym położonym między drogą polną i lasem.

Mogiła ma około 50 m średnicy i  około 2 m wysokości w punkcie centralnym. Na jej powierzchni nie występują zabytki ruchome. Według  miejscowej ludności, po II wojnie światowej kurhan został w znacznym stopniu zniwelowany spychaczem przez użytkowników pola i częściowo zniszczony przez tzw. poszukiwaczy skarbów. Można sądzić po obecnym jego kształcie, że został wówczas obniżony do połowy swej wysokości. Obecnie  zabytek sukcesywnie niszczy głęboka orka oraz erozja i procesy spływowe

Historia

Do literatury archeologicznej stanowisko wprowadził S. Skibiński w 1960 r. Wówczas kurhan miał wysokość około 3 m przy średnicy podstawy około 50 m. Identycznie  został oceniony podczas weryfikacji terenowej, wykonanej w 1984 roku przez E. Mitrusa i B. Okupnego. Od tego czasu, w wyniku intensywnej orki, nasyp kopca został nieco zniwelowany.

Stan i wyniki badań

Stanowisko nie było badane wykopaliskowo. Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski zostały wykonane w 1997 roku.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 07-09-2018 r.

Rodzaj: kopiec