grodzisko Krajewo Wielkie

Krajewo Wielkie

woj. mazowieckie, pow. przasnyski, gm. Krzynowłoga Mała

Grodzisko pierścieniowate o kształcie kolistym, o wymiarach 19 X 20 m, otoczone wałem wysokości około 4,5 m.

Cala powierzchnia obiektu pokryta kamieniami pochodzącymi zapewne z rozsypiska wału. Wyniki badań: Wykop sondażowy (5 X 2 m) wykazał istnienie wału kamiennego, do którego od strony wewnętrznej przylegała warstwa, składająca się z piasku, gliny i mułu z czarnymi przewarstwieniami — być może śladami konstrukcji drewnianych. Charakter i funkcja ich nie może być określona z racji wycinkowych badań. Lokalizacja: Pas 36, Słup 31; dług. geogr. 20°48', szer. geogr. 53° 19'. Grodzisko położone jest w pobliżu zabudowań, po lewej stronie drogi prowadzącej od wsi do szosy Grudusk—Chorzele, w odległości 940 m od szosy. Badania terenowe: powierzchniowe w 1916 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mariusz .