Miechowa

woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna - obszar wiejski

Grodzisko pierścieniowate w Miechowej położone w dolinie rzeki Pratwy, wśród podmokłych łąk, jest pozostałością średniowiecznego obiektu, być może refugialnego lub strażnicy, a być może lokalnej siedziby rycerskiej.

Relikt ten zlokalizowany jest w dawnym obszarze tzw. Przesieki Śląskiej. Grodzisko to mając czytelną formę terenową, jest ważnym elementem krajobrazu kulturowo-przyrodniczego byczyńskiego regionu dorzecza Prosny i Pratwy, wzbogacającym wiedzę współczesnych o średniowiecznym osadnictwie, jego zasięgu i szczególnym charakterze strażniczo-obronnym.

Historia

Obiekt był znany archeologom niemieckim już w okresie międzywojennym, m.in. Georgowi Raschke, który przeprowadził jego rozpoznanie oraz badaczom polskim z Uniwersytetu Wrocławskiego (Z. Trudzik, J. Kaźmierczyk, K. Macewicz, Z. Bagniewski). W 1999 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski penetrację obiektu przeprowadziła G. Martyniak z Muzeum w Kluczborku. W wyniku tych rozpoznań badacze określili chronologię obiektu na okres średniowieczny od X w. do XIII w.

Opis

Lokalizacja. Grodzisko położone jest w szerokiej dolinie, nad prawym brzegiem rzeki Pratwy wśród podmokłych łąk, tuż przy jej korycie, około 550 m na południowy - wschód od folwarku w Miechowej, około 300 m od drogi gruntowej z Miechowej do Byczyny. Działka gruntowa nr 20.

Charakterystyka. Grodzisko pierścieniowate zostało założone na planie owalu o średnicy około 60 m. Część środkową zajmuje płaski majdan, o średnicy około 40 m, nieznacznie wyniesiony nad otoczenie, jest on okolony słabo widocznym rozmytym wałem i płytką fosą o szerokości około 2- 3 m i o głębokości około 0,5 m. Zachodni fragment grodziska, przylegający bezpośrednio do rzeki, został podmyty i zniszczony erozją rzeczną. Warstwa kulturowa na majdanie ma miąższość około 20 - 40 cm.

Podczas badań sondażowych w 1971 r. Z. Bagniewski znalazł kilkanaście fragmentów naczyń obtaczanych koloru szarego. W 1999 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację obiektu przeprowadziła Gertruda Martyniak. Nie znalazła ona ruchomych zabytków archeologicznych, ale potwierdziła formę terenową tego grodziska. Część grodziska przylegająca do rzeki została zniszczona przez erozję rzeczną. W 2011 roku wykonano plan warstwicowy grodziska.

Dostępność. Grodzisko położone jest na gruntach leśnych. Dojście ścieżką leśną około 400 m w kierunku północnym od drogi gruntowej z Komorzna do Byczyny, wzdłuż prawego brzegu rzeki Pratwy, przez częściowo podmokły teren.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 16.10.2019 r.