grodzisko XII-XIV w. n.e. Komorzno

Komorzno

woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Wołczyn - obszar wiejski

Grodzisko stożkowate w Komorznie jest pozostałością średniowiecznej, być może wiejskiej siedziby rycerskiej lub lokalnej strażnicy, posadowionej przy dawnej drodze prowadzącej z Namysłowa do Byczyny.

Relikt ten zlokalizowany jest w dawnym obszarze tzw. Przesieki Śląskiej. Grodzisko to mając czytelną formę terenową, jest ważnym elementem krajobrazu kulturowo-przyrodniczego byczyńskiego regionu dorzecza Prosny i Pratwy, wzbogacającym wiedzę współczesnych o średniowiecznym osadnictwie, jego zasięgu i szczególnym charakterze rezydencjonalno-strażniczo-obronnym.

Historia

Obiekt był rozpoznawany w okresie międzywojennym przez G. Raschkego, w 1960 r. przez J. Kaźmierczyka oraz badany przez dr. Zbigniewa Bagniewskiego Katedry Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. W 1970 r. przeprowadził on rozpoznanie powierzchniowe i sondażowe grodziska. W wyniku tych prac badacze określili chronologię obiektu na okres średniowieczny (XIII - XIV w.).

Opis

Lokalizacja. Grodzisko zlokalizowane jest przy wschodniej krawędzi wsi, od strony północno-wschodniej i wschodniej płynie niewielki ciek (dopływ Pratwy), od północy i zachodu przebiega droga wiejska. Obiekt zlokalizowany jest w północnej części dz. gr. nr 473.

Charakterystyka. Grodzisko ma kształt owalu o wymiarach około 19m x 21m, który od strony północnej zbliżony jest do czworoboku z zaokrąglonymi narożami. Od strony zachodniej, południowej i południowo-zachodniej widoczne są ślady fosy, obecnie bardzo zniwelowanej. Płaski majdan o wymiarach około 12m x 13m wypiętrzony nad okoliczne łąki ma wysokość około 2,5m - 3m.

Podczas badań kierowanych przez Z. Bagniewskiego znaleziono kilkanaście fragmentów naczyń obtaczanych i toczonych, koloru szarego i jasnokremowego oraz grudki polepy. Warstwa kulturowa na majdanie ma miąższość kliku centymetrów. W 1994 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację obiektu przeprowadziła Gertruda Martyniak z Muzeum w Kluczborku. W obszarze grodziska znalazła fragmenty naczyń i grudki polepy. Zabytki datowano na okres średniowieczny i nowożytny. W 2011 roku wykonano plan warstwicowy grodziska. Obiekt jest zachowany dobrze. Dawna niewielka piaskownia istniejąca w latach 70-tych XX w. od strony południowej została zrekultywowana. W obszarze grodziska i jego bezpośrednim otoczeniu rosną ponad stuletnie drzewa. W 2019 r. po południowej stronie grodziska utworzono teren rekreacyjny.

Dostępność. Grodzisko położone jest na gruntach gminnych we wschodniej części Komorzna zwanej Sułaszów, po południowo-wschodniej stronie drogi wiejskiej. Bezpośrednio przy drodze widoczny jest stożek obiektu otoczony płytką fosą, porośnięty drzewami.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 04.10.2019 r.