Komorzno

woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Wołczyn - obszar wiejski

Grodzisko nizinne w Komorznie, posadowione w dolinie rzeki Pratwy wśród podmokłych łąk, jest pozostałością średniowiecznego obiektu, być może refugialnego, być może lokalnej siedziby rycerskiej.

Relikt ten zlokalizowany jest w dawnym obszarze tzw. Przesieki Śląskiej.

Grodzisko to mając czytelną formę terenową, jest ważnym elementem krajobrazu kulturowo-przyrodniczego byczyńskiego regionu dorzecza Prosny i Pratwy, wzbogacającym wiedzę współczesnych o średniowiecznym osadnictwie, jego zasięgu i szczególnym charakterze strażniczo-obronnym.

Historia

Obiekt był badany wielokrotnie przez archeologów niemieckich (M. Hellmicha i G. Raschkego) oraz polskich (J. Kaźmierczyka, K. Macewicza, Z. Bagniewskiego). Przeprowadzili oni badania powierzchniowe i sondażowe w okresie międzywojennym oraz w latach 1957, 1960, 1972. W wyniku rozpoznania sondażowego badacze określili chronologię obiektu na okres średniowieczny od X w. do XIV w.

Opis

Lokalizacja. Grodzisko położone jest w szerokiej dolinie rzeki Pratwy wśród podmokłych łąk, na lewym brzegu tej rzeki, tuż przy jej korycie, około 450 m na północ od drogi gruntowej z Komorzna do Byczyny. Działka gruntowa nr 145/1.

Charakterystyka. Grodzisko ma kształt prostokąta z zaokrąglonymi narożami o wymiarach około 180 x 60m. Wewnątrz rozciąga się płaski majdan. Od strony północnej zachowały się trzy, a od strony południowej dwa wały oddzielone fosami, ułożone równolegle do krawędzi majdanu. Z pozostałych stron widoczne są tylko ślady fosy. Od strony południowej widoczny jest zespół wałów ułożonych prostopadle do grodziska. Wysokość majdanu około 3m, szerokość wałów u podstawy 4-10m, a ich wysokość wynosi około 2,5m do 3,5m. Szerokość fosy 3-3,5m, jej głębokość około 1m. Cała powierzchnia obiektu wynosi około 90 arów, a powierzchnia użytkowa - majdan około 55 arów. Warstwa kulturowa ma miąższość około 12 - 40 cm.

W trakcie badań archeologicznych znaleziono liczne ułamki naczyń glinianych. Podczas badań sondażowych w 1970 r. Z. Bagniewski znalazł kilkanaście fragmentów naczyń obtaczanych i toczonych koloru szarego i brunatnego, grudki polepy oraz fragment żelaznego gwoździa.

W 1991 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację obiektu przeprowadziła Gertruda Martyniak z Muzeum w Kluczborku. Nie znalazła ona ruchomych zabytków archeologicznych, ale potwierdziła rozległą formę terenową tego grodziska. Na obiekcie rosły wówczas 100-150 letnie drzewa, które w latach 2015-2017 wycięto. W 1996 roku wykonano plan warstwicowy grodziska.

Dostępność. Grodzisko położone jest na prywatnych gruntach leśnych. Dojście ścieżką w kierunku północnym od drogi gruntowej z Komorzna do Byczyny, wzdłuż rzeki Pratwy, na lewym brzegu w/w rzeki, na rozległym podmokłym terenie.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 03.10.2019 r.