Chwałkowice

woj. dolnośląskie, pow. wołowski, gm. Wińsko

Grodzisko w Chwałkowicach jest przykładem późnośredniowiecznego założenia obronnego typu motte.

Historia obiektu

Wieś wzmiankowana w 1422 r. jako Chwalenicz, potem Chwalowice, Qualwitz, Quallwitz. Były to dobra rycerskie - Rittergut. Ich właściciele byli zobowiązani do pełnienia służby rycerskiej lub płacenia specjalnego podatku na wypadek wojny. W zamian posiadali pewne uprawnienia, w tym zwolnienie ze zwykłych podatków, zwolnienie z obowiązku zakwaterowania żołnierzy, stały mandat w sejmiku krajowym, prawo myślistwa i rybołówstwa w swoich włościach oraz prawo sądownictwa.  Po 1820 r. odebrano właścicielom większość uprawnień, pozostały tylko patronat kościelny i szkolny. Nazwa Rittergut  funkcjonowała do 1945 r. Widoczny na kopcu dwór został wzniesiony w pierwszej połowie XIX w.,  przypuszczalnie w miejscu wcześniejszego założenia.

Usytuowanie zabytku:

Stanowisko archeologiczne jest zlokalizowane w obrębie mezoregionu Kotliny Żmigrodzkiej, w pobliżu małego cieku, na wschód od folwarku, na kopcu dawny dwór, obecnie jest to budynek mieszkalny.

Opis stanowiska:

Założenie na planie owalu posiada wymiary: u podstawy 34 x 49 m, u góry 30 x 36 m. Wysokość nasypu wynosi 2 – 2,5 m. Kopiec jest otoczony fosą szerokości 11-14 m i wałem zewnętrznym szerokości do 7 m, zachowanym na odcinku północnym i zachodnim. W części zachodniej fosę przecina grobla. W południowo-wschodniej części majdanu znajduje się murowany dwór o wymiarach 11,5 x 18,5 m.

Stan i wyniki badań archeologicznych:

Stanowisko było badane powierzchniowo: w 1930 r. przez Maxa Hellmicha, w 1974 r. przez Antoniego Pawłowskiego, w 1987 r. w ramach weryfikacyjno-poszukiwawczej akcji Archeologicznego Zdjęcia Polski przez Zbigniewa Lissaka i Andrzeja Gwiaździńskiego. Brak informacji o znaleziskach.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny.

Autor noty: oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 17-04-2020 r.