Czernica

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Czernica

Grodzisko w Czernicy jest przykładem późnośredniowiecznego założenia obronnego typu „dwór na kopcu” (motte).

Usytułowanie i opis

Stanowisko położone jest w obrębie mezoregionu Pradoliny Wrocławskiej, na terasie starorzecza Odry, na południe od centrum wsi, ok. 100 m na wschód od ul. Odrzańskiej.

Grodzisko w Czernicy zachowało się jako założony na planie czworokąta z zaokrąglonymi narożami nasyp o wymiarach: u podstawy 19 x 25,5 m, na górze 8 x 14,5 m. Wysokość kopca wynosi 2,5 m. Jest otoczony fosą szerokości od 10-14 m. W niektórych miejsca jest widoczne rozsypisko wału zewnętrznego szerokości 7 m.

Historia

Pierwsze wzmianki o wsi Cirne pojawiają się już w 1246 roku. W 1265 roku książę Henryk III sprzedał wieś Chirnczicz biskupowi Tomaszowi II. Ten sam biskup nakazał w 1273 roku przenieść wieś na prawo niemieckie. W XIV wieku nazwa wsi pojawia się w kontekście sporu o dobra między Heymannem Passerem a Jakubem Haugwitzem.

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Czernicy było znane w okresie przedwojennym. Około 1927 przeprowadzono oględziny obiektu. W 1972 roku Eugeniusz Cnotliwy, Tadeusz Nawrolski i Ryszard Rogosz wykonali badania wiertnicze. W 1975 roku badania sondażowe prowadził Antoni Pawłowski. W 1985 w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski stanowisko było badane powierzchniowo przez Ludwika Kamińskiego i Andrzeja Kosickiego.

W wyniku badań wiertniczych ustalono, że kopiec został uformowany z gliny pozyskanej w trakcie kopania fosy. Badania sondażowe przyniosły odkrycia w postaci ułamków ceramiki barwy stalowoszarej i kremowej, fragmentów dachówek karpiówek i cegieł z glazurowana główką. Widoczne na środku majdanu obniżenie jest według archeologów pozostałością po budynku mieszkalnym, może wieży mieszkalno-obronnej. Budynek mógł mieć wymiary 7 x 12 m lub 7 x 7 m. Pozostała część obniżenia byłaby wówczas dojściem do obiektu.

Zabytek jest dostępny. Przez Czernicę przebiega żółty szlak dookoła Wrocławia im. dr Bolesława Turonia.

Oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 18.11.2018 r.