Chróścina

woj. dolnośląskie, pow. górowski, gm. Góra - obszar wiejski

Grodzisko w Chróścinie jest przykładem wczesnośredniowiecznego budownictwa obronnego.

Historia obiektu

Archeolodzy nie są zgodni co do wieku grodziska. Podają daty sytuujące założenie obronne w czasach plemiennych lub wczesnopiastowskich. Badania powierzchniowe z 1983 r. wskazują również na późnośredniowieczny epizod osadniczy.  Nie można wykluczyć, że gród wznieśli Dziadoszanie w VIII w. Od końca X w. założenie mogło pełnić funkcje w ramach systemu administracyjno-wojskowego państwa wczesnopiastowskiego opartego na okręgach grodowych. W XIII-XIV w. teren dawnego grodu był użytkowany stale lub incydentalnie, o czym świadczy obecność ułamków naczyń z tego czasu.

Usytuowanie zabytku:

Stanowisko archeologiczne jest zlokalizowane w obrębie Wysoczyzny Leszczyńskiej, w dolinie Śląskiego Rowu, między Śląskim Rowem a Kopanicą (Polskim Rowem), ok. 2,6 km na północ od wschodniego krańca Chróściny, na terenie zalesionym.

Opis stanowiska:

Średnica majdanu na planie okręgu wynosi 23-25m. Otacza go wał wewnętrzny wysokości około 3,5m i szerokości u podstawy 15-16m. Od strony zewnętrznej wał ten przyjmuje kształt czworokąta o wymiarach 51-60m. Otacza go fosa o szerokości około 10m. Fosę natomiast otacza wał zewnętrzny, który obejmuje powierzchnię o wymiarach 71 x 74m. Na zewnątrz są widoczne słabo zachowane ślady kolejnej fosy szerokości około 6m.

Stan i wyniki badań archeologicznych:

Stanowisko archeologiczne było znane przed 1945 rokiem. W publikacjach z tego okresu znajdują się informacje o znaleziskach wczesnośredniowiecznej (słowiańskiej) ceramiki i przęślika. Około 1930 r. oględziny grodziska przeprowadził  Max Hellmich. W latach 1964 i 1966 stanowisko badał powierzchniowo i sondażowo Tadeusz Kaletyn, w 1979 r. – Jerzy Lodowski i Jerzy Romanow.

W 1983r. w czasie realizacji weryfikacyjno-poszukiwawczych badań Archeologicznego Zdjęcia Polski Lech Czarniak opracował kartę ewidencyjną stanowiska archeologicznego wpisanego do rejestru zabytków.  Badacz znalazł ceramikę, którą datował na wczesne średniowiecze – VIII-IX(?)w. i późne średniowiecze – XIII-IV w.

W 2014 r. grodzisko  badano nieinwazyjnymi metodami geofizycznymi w ramach realizacji projektu „Osady obronne w krajobrazie kulturowym powiatu górowskiego”. Kierownikiem badań był Grzegorz Kiarszys. Zarejestrowano wówczas na granicy wałów anomalie wskazujące na obecność drewnianych konstrukcji obwałowań. Natężenie pola magnetycznego po zewnętrznej stronie wałów zostało zinterpretowane jako oddziaływanie wypełniska fosy, w którym zalegają warstwy/materiały dające taki efekt. Na majdanie uwidoczniły się zmiany liniowe i punktowe tworzące regularne struktury uznane za pozostałości zabudowy.

Grodzisko zostało zinwentaryzowane przez badaczy z Politechniki Wrocławskiej na podstawie materiałów z laserowego skaningu lotniczego, pozyskanych z zasobów Centralnego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Z wynikami analiz opublikowanymi w 2019 r. można zapoznać się na stronie internetowej projektu badawczego (w katalogu nosi błędny numer 21/2):

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny, ale należy mieć na uwadze, że trasa prowadząca do niego może stanowić utrudnienie.

Autor noty: oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 21-01-2021 r.