Łąkociny

woj. wielkopolskie, pow. ostrowski, gm. Ostrów Wielkopolski

Historia obiektu/datowanie etapów budowy Pierwotnie grodzisko pierścieniowate, z majdanem i suchą fosą, wzniesione około poł. X w.

Usytuowanie zabytku

900 m na płd. wsch. od dawnego budynku szkolnego w Niemojewcu, ok. 2 km na płn. wsch. od Sulisławia i ok. 2 km na poł. wsch. od Pogrzybowa, w liściastym kompleksie leśnym.

Opis stanowiska

grodzisko pierścieniowate o średn. u podstawy ok. 55 m, wał wys. do 2,6 m, z majdanem w centrum i reliktami fosy, szer. od 7 do 12 m. Wały ziemne, bez potwierdzonych dodatkowych konstrukcji (drewnianych skrzyń czy kamiennego jądra)

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania W. Schwarza w latach 80. XIX w., F. Gibasiewicza przed I wojną światową, J. Dylika w latach 30. XX w. W 1984 badania weryfikacyjne A. Knapowskiej-Mikołajczakowej i A. Łosińskiej; badania sondażowe G,. Teske w 1986 r. Stwierdzono wówczas brak konstrukcji drewnianej wału. Nasyp wału tworzyła próchnica leśna, pod którą zalegał brunatny z soczewkami żółtego piasek, poniżej jasno popielaty piasek sedymentacji wodnej. Odkryte zabytki ruchome datowano na fazę D wczesnego średniowiecza. W 1987 przeprowadzono badania powierzchniowe w ramach AZP.

Dostępność obiektu dla zwiedzających

obiekt trudno dostępny, wewnątrz dużego, liściastego kompleksu leśnego