Będzieszyn

woj. wielkopolskie, pow. ostrowski, gm. Ostrów Wielkopolski

Historia obiektu/datowanie etapów budowy

grodzisko stożkowate typu motte otoczone fosą. Zbudowane prawdopodobnie na przełomie XIII i XIV. W 1315 wymieniony jest Dyrzyco Banczesky, a w 1352 Dzierzko

Usytuowanie zabytku

w środkowo-wschodniej części wsi, na pograniczu pół i łąk, 50 m na południe od niewielkiego strumienia. Miejsce zwane „Na Haraju”

Opis stanowiska

Nasyp o średnicy u podstawy 32 m i wysokości około 4 m, otoczony mokrą fosą o szerokości około 3,5-4 m. Nasyp uszkodzony okopami z okresu II wojny światowej

Dzieje stanowiska

znane co najmniej od okresu międzywojennego, do rejestru zabytków wpisane w 1985 r.

Stan i wyniki badań archeologicznych

badania powierzchniowo sondażowe A. Łosińskiej i A. Knapowskiej-Mikołajczyk w 1984, badania weryfikacyjne M. Głoska, L. Kajzera, A. Wójcika w 1986. W centrum nasypu i części półn. pozostałości spalonej wieży mieszkalnej. Ponownie na kopcu wzniesiono obiekt dworski, funkcjonujący do XIX w.; badania powierzchniowe w ramach AZP w 1986 r.

Dostępność obiektu dla zwiedzających:

obiekt ogólnie dostępny