obozowisko, st. 15 - Zabytek.pl

obozowisko, st. 15

osada mezolit, wczesna epoka brązu Gołanice

Gołanice

woj. wielkopolskie, pow. leszczyński, gm. Święciechowa

Obozowisko jest jednym z nielicznych stanowisk z okresu mezolitu i wczesnej epoki brązu w na Wysoczyźnie Leszczyńskiej.

Historia

Stanowisko odkryte w trakcie drugiego etapu AZP w 1989 r., na terenie zrębu leśnego. Badania powierzchniowe przeprowadził Marek Wróbel, chronologię stanowiska określił Jacek Nowakowski. Zarejestrowano dwie fazy zasiedlenia: 1. w okresie mezolitu, 2. podczas wczesnej epoki brązu.

Obozowisko wpisane do rejestru zabytków dnia 17.11.1994, nr rej. 1507 A.

Opis

Lokalizacja: Na skraju ok. 35-letniego lasu sosnowego, 300 m na zach. od drogi polnej Gołanice-Adamowo. Położone na piaszczystej zalesionej wydmie.

Charakterystyka: W trakcie badań AZP wyróżniono obozowisko z okresu mezolitu. Wśród narzędzi znajdowały się dwa rylce, tylczak, drapacz, skrobacz, odłupek łuskany, odłupki, wióry i okrzeski. Obozowisko z wczesnego okresu epoki brązu reprezentuje 7 fr. naczyń.

Dostępność: ogólnodostepne, obserwację utrudnia pokrywa leśna.

Oprac. Marek Wróbel, NID SPT „Zespół pałacowo-parkowy” w Trzebinach, 30.06.2022