osada, st. 3 - Zabytek.pl

Suwałki

woj. podlaskie, pow. Suwałki, gm. Suwałki

Stanowisko znajduje się w północno-wschodniej części rozległego wyniesienia morenowego.

Znajduje się pomiędzy współczesnym korytem Czarnej Hańczy, a jej częściowo podmokłym starorzeczem – w miejscu o naturalnych walorach obronnych.

Historia

W roku 1954 mieszkaniec wsi Krzywólka wskazał archeologowi – Jerzemu Okuliczowi – miejsce, gdzie znajdowały się fragmenty ceramiki. W wyniku przeprowadzonej prospekcji terenowej potwierdzono obecność stanowiska archeologicznego. Na powierzchni pola ornego zarejestrowano liczne fragmenty ceramiki, kości zwierzęcych oraz węgli drzewnych zalegających na obszarze ok. 1 ha.

W latach 1980 i 1981 przeprowadzono badania wykopaliskowe Wojciecha Nowakowskiego oraz częściowo H. Gorczyckiej. Podczas prac wykopaliskowych przebadano niespełna 400 m2, zarejestrowano 64 obiekty (jamy użytkowe, zasobowe i posłupowe, niewielkie budowle płytko zagłębione w ziemi lub o konstrukcji słupowej?) z materiałem archeologicznym oraz znaleziska luźne pochodzące z warstwy ornej. Zaobserwowano znaczny stopień zniszczenia stanowiska wynikający z działalności rolniczej oraz naturalnych procesów erozyjnych.

Analiza materiału zabytkowego pozwoliła na wydzielenie dwóch faz osadniczych:

•    I faza: od B2/C1 do C2 (C3?), czyli od połowy II wieku do połowy IV wieku

•    II faza: okres wczesnego średniowiecza (XII-XIII w.?)

Stan badań nad wczesnym średniowieczem w Polsce północno-wschodniej oraz stan zachowania materiału z tej fazy uniemożliwia pogłębioną analizę chronologiczną.

Dokumentacja z badań oraz materiał zabytkowy znajduje się Muzeum Okręgowym w Suwałkach.

Oprac. Iwona Lewoc