cmentarzysko, st. 5 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 5

Jabłkowo

woj. wielkopolskie, pow. wągrowiecki, gm. Skoki - obszar wiejski

Cmentarzysko stanowi element sieci osadniczej ludności kultury pomorskiej na Pałukach, w płn.

Wielkopolsce.

Historia

Stanowisko odkryte w 1886 r. na polu E. Manthei. Wówczas przeprowadzono amatorkie badania, kolejne w 1936 r. przez Z. Zakrzewskiego z Muzeum w Poznaniu i w 1990 r. badania powierzchniowe w ramach AZP.

Cmentarzysko wpisano do rejestru zabytków dnia 14.12.1974 r.

Opis

Lokalizacja. Położone na wzgórzu o wsp. 119,1 m n.p.m., około 700 m na wsch. od wsi, na płn. od drogi z Jabłkowa do Pomarzanek.

Charakterystyka. Cmentarzysko nieczytelne na powierzchni, na kulminacji wzniesienia pozostałość po wydobywaniu piasku. Na mapie z 1944 r., u podnóża wzniesienia widoczna lokalizacja wiatraka i zabudowań młynarza.

Na podstawie badań ustalono, że cmentarzysko posiadało skrzyniową konstrukcję grobów, dodatkowo obwarowanych kamieniami. Analiza stylistyczna pozwoliła Witoldowi Henslowi, autorowi opracowania, wydatować stanowisko na młodszy okres halsztacki (620 - 480/450 p.n.e.).

Dostępność. Ogólnodostępny.

Oprac. Marek Wróbel, NID SPT „Zespół pałacowo-parkowy” w Trzebinach, 19.09.2021