grodzisko - Zabytek.pl

Szynwałd

woj. kujawsko-pomorskie, pow. grudziądzki, gm. Łasin - obszar wiejski

Gród w Szynwałdzie funkcjonował w XI-wiecznej strukturze administracyjnej państwa polskiego.

Jego położenie w niewielkiej odległości od rzeki Osy i na północnych peryferiach dość zwartego osadnictwa, świadczy o jego istotnej roli w zabezpieczaniu granic kasztelanii chełmińskiej od strony terytoriów zajmowanych przez plemiona pruskie. Rangę militarną grodu w Szynwałdzie potwierdzają wybitne walory obronne i niewielki majdan w stosunku do powierzchni wałów. Na związki z obszarem wielkopolsko-kujawskim wskazuje odkryta na terenie grodziska ceramika naczyniowa o cechach typowych dla garncarstwa tego obszaru oraz nizinna topografia obiektu, znajdującego się w rynnie jeziora od strony południowo-zachodniej, jak również przekładkowa konstrukcja wału. Grody tego typu, mogące pełnić role twierdz pogranicznych, wzniesiono w tym czasie (tj. w 1. połowie XI w.) w Nielbarku nad środkową Drwęcą i Przedzamczu koło Kwidzyna.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz .

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_A_04_AR.35211