cmentarzysko, st. 7 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 7

kurhan koniec epoki brązu Popowo

Popowo

woj. wielkopolskie, pow. szamotulski, gm. Wronki - obszar wiejski

Cmentarzysko jest częścią sieci osadniczej ludności kultury łużyckiej końca epoki brązu na Równinie Szamotulskiej.

Historia

Stanowisko zostało zarejestrowane w trakcie badań interwencyjnych przeprowadzonych przez Janusza Łopatę.

Cmentarzysko zniszczono w trakcie leśnej orki w latach 60. XX w. Do rejestru wpisane dnia 28.03.1972.

Opis

Lokalizacja. Na stoku piaszczystej wydmy, około 200 m na płn od Warty, oddział 347 L, ok. 1,5 km na płn zach. od Popowa. Cmentarzysko płaskie o pow. ok. 0,5 ha położone na terenie Nadleśnictwa Wronki.

Charakterystyka. W trakcie badań interwencyjnch odkryto dwa skupienia: pierwsze o średn. 8-12 m zawierało zabytki krzemiennych i drugie o średn. 30-50 m złożone było z przepalonych naczyń i kości. Zabytki zarejestrowano w młodej uprawie sosnowe. J. Łopata postulował wówczas przeprowadzenie szczegółowych badań powierzchniowych. W 1980 r. badania w ramach AZP przeprowadził Andrzej Biernacki.

Teren cmentarzyska zasiedlony w epoce kamienia, z której odkryto narzędzia i półsurowce krzemienne. U schyłku epoki brązu funkcjonowało cmentarzysko ciałopalne, którego pozostałością są wspomniane już fragmenty naczyń, częściowo przepalone.

Dostępność. Ogólnodostępny. Teren stanowiska porasta las sosnowy.

Oprac. Marek Wróbel NID, SPT „zespół pałacowo-parkowy” w Trzebinach, 07.04.2022