Kąsinowo

woj. wielkopolskie, pow. szamotulski, gm. Szamotuły - obszar wiejski

Zespół osadniczy złożony z grodziska z okresu plemiennego, osady i cmentarzyska z okresu wczesnopiastowskiego na Równinie Szamotulskiej w północno zachodniej Wielkopolsce.

Historia

Stanowisko znane od 1 poł. XIX w: opis Jędrzeja Moraczewskiego z 1841 r. dla Towarzystwa Zbieraczów Starożytności Krajowych w Szamotułach. W latach 30. XX w. lustrowane przez W. Kowalenkę, w latach 50. i 60. przez W. Hensla i J. Łopatę, w 1985 r. przez A. Łosińską. W 1989 r. przeprowadzono badania w ramach AZP, w 2001 r. W. Rączkowski wykonał dokumentację lotniczą zespołu, a w 2003 R. Pietrzak przeprowadził badania sondażowe.

Wpisane do rejestru zabytków dnia 10.12.1984 r.

Opis

Lokalizacja. W obrębie podmokłej doliny, na północ od Kąsinowa, 400 m na północny zachód od drogi z Kąsinowa do Baborówki.

Charakterystyka. Grodzisko o nieokreślonej formie, prawdopodobnie pierścieniowate funkcjonujące w fazie B-C? wczesnego średniowiecza, zniszczone w latach 60. i 70. XX w. W jego pobliżu osada i cmentarzysko z IX-X/XI w. Ponadto ślad osadnictwa ludności kultury łużyckiej i przeworskiej.

Dostępność. Ogólnodostępny

Oprac. Marek Wróbel NID SPT „Zespół pałacowo-parkowy” w Trzebinach, 21.02.2022 r.