osada, st. 1 - Zabytek.pl

osada, st. 1

osada epoka kamienia, kultura łużycka, kultura przeworska, późny okres wpływów rzymskich, wczesne średniowiecze, nowożytność Trzebiny

Trzebiny

woj. wielkopolskie, pow. leszczyński, gm. Święciechowa

Osada jest częścią sieci osadniczej schyłkowych kultur pradziejowych w północnej części doliny Rowu Krzyckiego oraz miejscem działalności rolniczej mieszkańców wsi w czasach historycznych.

Historia

Stanowisko odkryte w trakcie badań w ramach AZP przeprowadzonych w 1989 r. przez Marka Wróbla. Tego samego roku przeprowadzono niewielkie badania sondażowe.

Osada wpisana do rejestru zabytków dnia 28.11.1994.

Opis

Lokalizacja: Na północny wschód od Trzebin, na terasie nadzalewowej doliny Rowu Krzyckiego, 300 m na zach. od polnej drogi.

Charakterystyka: Typ osady wielokulturowej. Teren stanowiska penetrowano w bliżej nieokreślonym okresie epoki kamienia. Niewielką osadę założyli przedstawiciele ludności kultury łużyckiej. Na dłużej osiedliła się grupa ludności kultury przeworskiej w późnym okresie wpływów rzymskich. Kolejny epizod osadniczy wiąże się z rolniczym wykorzystywaniem terenu przez mieszkańców pobliskiej wsi w okresie wczesnego średniowiecza i nowożytności.

W trakcie badań zarejestrowano warstwę kulturową. Zarejestrowano ślad osadnictwa z epoki kamienia – 1  łuszczeń; osadę kultury łużyckiej – 10 fragm. naczyń,, osadę kultury przeworskiej z późnego okresu wpływów rzymskich - 185 fragm. naczyń, w tym toczoną, 43 bryłki polepy, fragm.. żużla żelazistego, 10 kości zwierzęcych; ślad osadnictwa wczesnośredniowiecznego – fragm.. naczynia i fragm.. osełki; ślad osadnictwa nowożytnego – 11 fragm. naczyń, dwa fragm. okucie żel. szpadla

Dostępność: ogólnodostępny

Oprac. Marek Wróbel, NID SPT „Zespół pałacowo parkowy” w Trzebinach, 20.06.2022