grodzisko średniowiecze Piotrowice

Piotrowice

woj. dolnośląskie, pow. średzki, gm. Kostomłoty

Grodzisko stanowi przykład średniowiecznego budownictwa obronnego ziemi średzkiej.

Grodzisko w Piotrowicach jest datowane ogólnie na epokę średniowiecza.

Opis

Grodzisko znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowań folwarcznych, na wsch. od nich. Ok. 200 m na pd.-wsch. od założenia obronnego płynie Strzegomka, lewy dopływ Bystrzycy. Obecnie teren dawnego grodu jest porośnięty założonym w pocz. XIX w. parkiem krajobrazowym z reliktami wcześniejszego, barokowego ogrodu. Całość, jako zespół pałacowo-parkowy z folwarkiem, została wpisana do rej. zabytków decyzją nr 688/1-3/W z dnia 26-07-1993 r.

Wymiary grodziska wynoszą w przybliżeniu 27 na 19 m. Średnica majdanu ma zaś 11 na 8 m. Ewentualne relikty fosy, wykorzystane i przetworzone już w trakcie zakładania w 1. poł. XVIII w. barokowego ogrodu mogą znajdować się w pn.-wsch. narożniku obiektu.

Grodzisko w Piotrowicach było już znane badaczom niemieckim w 1. poł. XX w. Po 1945 r. przeprowadzono na terenie opisywanego założenia obronnego jedynie badania powierzchniowe, w trakcie których nie natrafiono na żaden choćby ułamek naczynia glinianego.

Zabytek jest ogólnie dostępny. W 2015 r. na terenie grodziska i w jego najbliższym otoczeniu przeprowadzono prace porządkowe w ramach projektu „Odbudowa systemu melioracyjnego w obrębie założeń pałacowo-parkowych w miejscowości Piotrowice” realizowanego przez gminę Kostomłoty przy pomocy finansowej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

oprac. Radosław Solski, 29-11-2015 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Damian W.