grodzisko średniowiecze wczesne Jakubowo

Jakubowo

woj. wielkopolskie, pow. szamotulski, gm. Pniewy - obszar wiejski

Grodzisko wczesnośredniowieczne, w dolinie Mogilnicy, na Równinie Szamotulskiej.

Historia

Grodzisko stożkowate otoczone wałem, w 1389 własność Tomisława Chełmskiego; 1402-1427 Pietrasza Chełmskiego.

Opis

Grodzisko nazywane grodziszczem Słowian, Górą Żarnowiecką, położone jest około 1,5 km na południe od Jakubowa, 1,2 km na zachód od mostu na Mogilnicy, 100 m na wschód od miejsca postojowego przy tablicy na ścieżce edukacyjnej.

Grodzisko wyżynne, stożkowate otoczone wałem, na naturalnym zalesionym wzniesieniu o wys. 96,4 m n.p.m.

Znane co najmniej od początku XX w., w 1969 wpisane do rejestru zabytków jako grodzisko z wczesnego średniowiecza.

Badania wykopaliskowe w 1911 bez określonych wyników, powierzchniowe w 1922, w 1987 badania w ramach AZP, na podstawie których grodzisko datowane prawdopodobnie na późne średniowiecze.

Obiekt dostępny, położony na trasie ścieżki edukacyjnej.

Oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 07-06-2018 r.