Mrozów

woj. dolnośląskie, pow. średzki, gm. Miękinia - obszar wiejski

Grodzisko w Mrozowie jest przykładem późnośredniowiecznego założenia obronnego typu „dwór na kopcu” (motte).

Usytułowanie i opis

Stanowisko położone jest w obrębie mezoregionu Pradoliny Wrocławskiej, w pobliżu niewielkiego cieku, ok. 100 m na południowy wschód od kościoła, na terenie Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego dla Dorosłych prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek.

Założenie obronne w Mrozowie wzniesiono na planie owalu o wymiarach u podstawy 51 x 55 m, u góry 41 x 45 m. Obecnie kopiec ma wysokość 1,5 – 2 m. Wokół nasypu znajduje się fosa o szerokości od 11 do 21 m. Na majdanie znajdują się dwa budynki.

Historia

Pierwsza wzmianka o miejscowości Nippern pochodzi z 1277, gdy książę Bolesław II Rogatka przekazał wieś Witosławowi Pegerse w celu lokacji na prawie niemieckim. W 1319 książę Henryk VI oddał swoje włości m.in. w Mrozowie braciom Radakom i ich potomnym. Już w XIV wieku dobra w Mrozowie sukcesywnie przechodziły w ręce Schellendorfów. Pod koniec XV wieku zostały sprzedane Janowi Dompingowi.

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Mrozowie zostało odkryte przez Andrzeja Kosickiego w 1984 roku trakcie wycieczki krajoznawczej. W 1990 roku Edward Drużyłowski i Andrzej Kosicki przeprowadzili badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski i opracowali Kartę Ewidencyjną Stanowiska Archeologicznego. Znaleziono wówczas fragmenty ceramiki. Stanowisko nigdy nie zostało zweryfikowane sondażowo.

Przez Mrozów biegnie żółty szlak pieszy dookoła Wrocławia im. doktora Bronisława Turonia. Zabytek jest widoczny z drogi wiejskiej. W związku z tym, ze znajduje się na terenie należącym do Zgromadzenia Sióstr Albertynek, należy uzyskać zgodę na bliższe oględziny.

Oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 09.01.2019 r.