osada, st. 2 - Zabytek.pl

osada, st. 2

osada epoka żelaza okres wpływów rzymskich kultura przeworska faza D Jankowice Wielkie

Jankowice Wielkie

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Olszanka

Osada hutnicza w Jankowicach Wielkich użytkowana i zamieszkiwana w IV i V stuleciu n.e.przez ludność kultury przeworskiej jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o prahistorii Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym osadnictwie produkcyjnym na Ziemi Brzeskiej. Na stanowisku tym w dymarkach z rudy darniowej wytapiano „łupy” żelazne – półprodukty do wyrobu przedmiotów żelaznych.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach wschodniej terasy niewielkiego, bezimiennego cieku, łagodnie opadającej do jego koryta, około 250m na południe od szosy z Czeskiej Wsi do Jankowic Wielkich i budynku stacji kolejowej, po zachodniej stronie toru kolejowego z Brzegu do Grodkowa.

Osada hutnicza ludności kultury przeworskiej położona jest na polach ornych rozciągających się na prawobrzeżnej, lekko wyniesionej piaszczysto-żwirowej terasie niewielkiego cieku dopływu Pępickiego Potoku, na działce gruntowej nr 164/13. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne głównie w postaci fragmentów naczyń glinianych i różnej wielkości kawałków żużli dymarkowych zostały odkryte na powierzchni pól.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1987 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez badacza dr. Marka Bednarka z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na koniec okresu rzymskiego.

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne – osada hutnicza ludności kultury przeworskiej, zostało odkryte w 1987 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził dr M. Bednarek ze studentami, a kwerendę do badań wykonał prof. S. Pazda z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Na polu znaleziono kilka fragmentów naczyń glinianych i kawałki żużli dymarkowych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada była użytkowana przez ludność kultury przeworskiej pod koniec późnego okresu rzymskiego faza D. Stanowisko niszczone jest głęboką orką.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 19.07.2019 r.