osada, st. 2 - Zabytek.pl

osada, st. 2

osada Okres wpływów rzymskich (kultura przeworska), okres wczesnośredniowieczny (XI-XIIw.) Czepielowice

Czepielowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lubsza

Stanowisko jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o pradziejach Ziemi Brzeskiej.

Osada wielokulturowa w Czepielowicach zamieszkiwana w IV wieku n.e. przez ludność kultury przeworskiej (okres wpływów rzymskich) oraz później około XI-XII wieku w okresie wczesnośredniowiecznym, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1983 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski przez Piotra Kubowa z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na okres wpływów rzymskich (kultura przeworska) i młodszą fazę okresu wczesnośredniowiecznego.

Wpisane do rejestru zabytków dnia 27.03.1984.

Opis

Lokalizacja. Obiekt zlokalizowany jest na gruntach około 1400 m na północ od zachodniego wyjścia ze wsi Czepielowice, po wschodniej stronie polnej drogi gruntowej. Od strony północnej stanowiska przebiega linia energetyczna. Od północy i od południa przebiegają bezimienne niewielkie cieki.

Charakterystyka. Osada wielokulturowa, pozostałości z IV wieku, a głównie wczesnośredniowieczna, położona jest na polach ornych rozciągających się na lekko wyniesionej piaszczystej wydmie zlokalizowanej w szerokiej dolinie Odry, która przecinają liczne strumyki, na działce gruntowej nr 24. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól.

W trakcie badań AZP w 1983 r. znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych, które prof. Stanisław Pazda datował na okres wpływów rzymskich (kultura przeworska) oraz młodszą fazę okresu wczesnośredniowiecznego (XI-XII w.).

Dostępność. Ogólno dostępny. Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 25.11.2019 r.