osada, st. 5 - Zabytek.pl

osada, st. 5

osada Neolit (kultura pucharów lejowatych) Ptakowice

Ptakowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - obszar wiejski

Osada w Ptakowicach użytkowana i zamieszkiwana w wiekach III i II tysiąclecia p.n.e.przez ludność kultury pucharów lejowatych i później kultury łużyckiej, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym osadnictwie na Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach północnej nadzalewowej terasy Nysy Kłodzkiej, łagodnie opadających do jej starorzeczy i meandrującego koryta Ptakowickiego Potoku, na piaszczysto-żwirowym stoku, na zachód od niewielkiego zagajnika, około 1200m na północ od majątku w Ptakowicach, około 700m na wschód od drogi gruntowej z Michałowa do Jasiony. Obiekt położony jest na działce gruntowej nr 9.

Opis stanowiska: na polach ornych rozciągających się na rozległej lewobrzeżnej nadzalewowej terasie Nysy Kłodzkiej i jej dopływu Ptakowickiego Potoku, znaleziono artefakty archeologiczne, które należy wiązać z pradziejową wielokulturową osadą. Relikty osady zalegały pod warstwą orną, a ruchome zabytki archeologiczne w postaci fragmentów naczyń glinianych odkryto na powierzchni pól.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1986 r. podczas badań powierzchniowych wykonanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez archeologów marka Bednarka i Karola Bykowskiego z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Wyniki w/w badań pozwalają na określenie chronologii stanowiska na młodszą epokę kamienia (neolit) oraz  koniec epoki brązu i okres halsztacki.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Stanowisko archeologiczne – osada, zostało odkryte w 1986 r. w ramach badań systemem Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadzili M. Bednarek i K. Bykowski ze studentami z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polach znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada była użytkowana przez ludność kultury pucharów lejowatych przed około 4,5 tys. lat oraz przez ludność kultury łużyckiej przed około 3 tys. lat. Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól. Stanowisko jest niszczone głęboką orką.

Stanowisko położone jest na obszarze prywatnym. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 10.02.2020 r.