osada, st. 13 - Zabytek.pl

osada, st. 13

osada epoka żelaza, okres wpływów rzymskich, kultura przeworska faza D Łukowice Brzeskie

Łukowice Brzeskie

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Skarbimierz

Osada w Łukowicach Brzeskich użytkowana i zamieszkiwana pod koniec IV stulecia n.e.przez ludność kultury przeworskiej jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o prahistorii Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę  o starożytnym osadnictwie na Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach rozległej terasie Potoku Przyleskiego, łagodnie opadającej do koryta cieku, po wschodniej stronie szosy z Kolnicy do Łukowic Brzeskich około 250 m od niej, około 280 m na południe od centrum wsi (kościół), po północnej stronie toru kolejowego.

Osada ludności kultury przeworskiej położona była na polach ornych rozciągających się na lewobrzeżnej, piaszczystej terasie Potoku Przyleskiego, na działkach gruntowych nr 274/7 (teren placu szkolnego i parkingu), 431 (trawnik - nieużytek) i prawdopodobnie sąsiednich. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą humusu, a artefakty archeologiczne głównie w postaci fragmentów naczyń glinianych zostały odkryte na powierzchni ówczesnych pól.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1985 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez badacza dr. Marka Bednarka z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na koniec okresu rzymskiego. Zarejestrowano także ślad osadnictwa z XIII wieku.

Stan i wyniki badań

archeologiczne – osada ludności kultury przeworskiej, zostało odkryte w 1985 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził dr M. Bednarek ze studentami, a kwerendę do badań wykonał prof. S. Pazda z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polu znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada była użytkowana przez ludność kultury przeworskiej pod koniec późnego okresu rzymskiego faza D. Artefakty archeologiczne zostały wówczas odkryte na powierzchni pól. Obecnie teren częściowo zabudowany i porośnięty trawą. Stanowisko zniszczone w latach 20-tych XXI w. zabudową (obiekty szkolne wraz z siecią kanalizacyjno-wodociągową) i infrastrukturą drogową (droga i parking).

Stanowisko położone jest na gruntach szkolnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, OT NID w Opolu, 10.07.2019 r.

Bibligrafia

• Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Opolu: teczka rejestru nr A-683/86; Karta Ewidencji Stanowiska Archeologicznego Łukowice Brzeskie nr 13, AZP 35/86-31; zbiór zabytków i księga inwentarzowa poz. nr 2502.

Rodzaj: osada