osada, st. 7 - Zabytek.pl

Pępice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Skarbimierz

Osada hutnicza w Pępicach użytkowana i zamieszkiwana w IV i V stuleciu n.e.przez ludność kultury przeworskiej, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym osadnictwie produkcyjnym na Ziemi Brzeskiej. Na stanowisku tym w starożytności z rudy darniowej wytapiano „łupy” żelazne – półprodukty do wyrobu przedmiotów żelaznych.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach północnej terasy Potoku Pępickiego, łagodnie opadającej do koryta rzeki, około 250 m na południowy - wschód od północnego krańca wsi i szosy do Brzegu. Stanowisko przecina droga gruntowa prowadząca w kierunku południowo-wschodnim z Pępic do Krzyżowic.

Osada hutnicza położona jest na polach ornych rozciągających się na prawobrzeżnej, lekko wyniesionej piaszczystej terasie Potoku Pępickiego, na działkach gruntowych nr 528-533 i sąsiednich. Relikty starożytnej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne fragmenty naczyń glinianych i różnej wielkości kawałki żużli dymarkowych zostały odkryte na powierzchni pól. Na polach widoczne są zaciemnienia być może pozostałości mielerzy.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1984 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez badacza dr. Marka Bednarka z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na późny okres rzymski i wczesny okres wędrówek ludów.

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne – osada hutnicza, zostało odkryte w 1984 r. w ramach badań AZP. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził dr M. Bednarek, kwerendę do badań wykonał prof. S. Pazda z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polu znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych i liczne kawałki żużli dymarkowych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada była użytkowana przez ludność kultury przeworskiej pod koniec późnego okresu rzymskiego faza D i we wczesnym okresie wędrówek ludów (IV – V w. n.e.). Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól. Stanowisko niszczone jest głęboką orką.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 25.06.2019 r.