osada, st. 1 - Zabytek.pl

osada, st. 1

osada okres wpływów rzymskich (kultura przeworska) Tarnowiec

Tarnowiec

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lubsza

Osada hutnicza w Tarnowcu użytkowana i zamieszkiwana w II i III stuleciu n.e.przez ludność kultury przeworskiej jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym osadnictwie produkcyjnym na Ziemi Brzeskiej. Na stanowisku tym w starożytności z rudy darniowej wytapiano „łupy” żelazne – półprodukty do wyrobu przedmiotów żelaznych.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w latach 30-tych XX wieku. Badacze niemieccy znaleźli fragmenty ceramiki starożytnej. Na mapach w Muzeum Archeologicznym we Wrocławiu stanowisko oznaczono nr 1. W 1988 r. prospekcję powierzchniową (badania systemem Archeologicznego Zdjęcia Polski) wykonał Piotr Kubów z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Stwierdził on niszczenie stanowiska głęboką orką. W obszarach dostępnych do powierzchniowej penetracji znalazł kilkadziesiąt ułamków naczyń glinianych datowanych na okres wpływów rzymskich.

Opis

Lokalizacja. Obiekt zlokalizowany jest na gruntach na północny-wschód od wsi, na północnym stoku niewielkiego rozległego wyniesienia utworzonego z piaszczystych osadów rzecznych i wyniesionego nad poziom pradoliny Odry. Od północy osada otoczona jest łąkami przez które płyną niewielkie cieki dopływy Ortawy i Smortawy. Od południowego -zachodu przebiega linia kolejowa, a od północy droga gruntowa. Osada zlokalizowana jest na działkach gruntowych – polach ornych: nr 299, 367, 301/6-7, 302/1-3, 303.

Charakterystyka. Osada starożytna położona jest na obszarze rozciągającym się na stoku piaszczysto-żwirowego niewielkiego wyniesienia terasy zalewowej. Obecnie są to pola orne. W obszarze stanowiska w 1988 r. odkryto ślady kultury przeworskiej datowane na okres wpływów rzymskich. Być może relikty jam osadniczych i warstwa kulturowa zalegają jeszcze pod obecnym humusem ornym. Artefakty archeologiczne w postaci fragmentów naczyń glinianych i żużla żelaznego zostały odkryte w warstwie ornej.

Według informacji archiwalnych niemieccy badacze w latach 30. XX w. znaleźli fragmenty naczyń glinianych datowanych na pradzieje. Stanowisko zarejestrowano wówczas jako Tarnowiec nr 1. Zabytki z tych badań zaginęły. W 1988 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski, na dostępnych polach i nieużytkach (wschodnia krawędź osady), znaleziono kilkadziesiąt ułamków naczyń glinianych, kawałki żużli żelaznych, grudkę polepy, które prof. S. Pazda z Uniwersytetu Wrocławskiego datował na II-III wiek n.e. - okres wpływów rzymskich (kultura przeworska).

Dostępność. Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 23.12.2019 r.