Pełczyska

woj. łódzkie, pow. poddębicki, gm. Wartkowice

Badania w ramach programu badań weryfikacyjno-konserwatorskich grodzisk i kopców podworskich na terenie woj.sieradzkiego, przeprowadzone w dniach od 23 do 26 maja 1996 roku przez prof.dr.hab.Leszka Kajzera.

Sporządzono plan sytuacyjno-wysokościowy stanowiska, wykonano 10 odwiertów ręcznym świdrem geologicznym po osi wschód-zachód, wyeksplorowano wykop sondażowy nr I (2 x 1,5 m) oraz zadokumentowano przekrój w zniszczonej części obiektu. Nasyp obecnie częściowo rozwieziony w partii zachodniej, którego średnica u podstawy wynosi około 40 m, a plateau nie przekracza 16 m (niegdyś większe), wypiętrzony jest na blisko 4,5 m i charakteryzuje się dość skromnymi skłonami. Stratygrafia jego jest nieskomplikowana. Pod kilkunastocentymetrową warstwą próchnicy współczesnej znajduje się brunatna próchnica przemieszana z piaskiem oraz piasek z próchnicą i drobnymi węglami drzewnymi, o łącznej miąższości około 40 cm, które to warstwy można traktować jako poziom użytkowy obiektu, zalegający na pozbawionych już treści kulturowych, piaszczystych warstwach nasypowych (zróżnicowanych frakcyjnie i kolorystycznie), przykrywających grubym płaszczem próchnicę pierwotną (do około 4 m w partii kulminacyjnej). Niewielki zakres badań nie pozwolił na uzyskanie przesłanek dotyczących funkcji nasypu, nie potwierdzono również sugerowanej wcześniej wczesnośredniowiecznej metryki obiektu. Znalezione w przypowierzchniowej warstwie wykopu ułamki ceramiki naczyniowej (7 fragmentów), z wyjątkiem jednego „pradziejowego” z poziomu nasypowego, wypalane były w atmosferze utleniającej i prezentują cechy typowe dla garncarstwa nowożytnego. Nie dokumentują one osadniczego używania kopca, a raczej informują o wtórnych ingerencjach, być może związanych z funkcjonowaniem na tym terenie zabudowy jednodworczej, której tradycje kontynuuje istniejące gospodarstwo. Definitywne rozstrzygnięcie kwestii chronologiczno-funkcjonalnych stanowiska mogą przynieść jedynie badania wykopaliskowe o znacznie szerszym programie eksploracyjnym.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Marcin .